С официално подписване на акт за встъпване в длъжност Георги Георгиев вчера пое ръководството на Русенската окръжна прокуратура. На церемонията присъстваха изпълняващият длъжността апелативен прокурор на Велико Търново Стоян Вараджов, председателят на Окръжния съд Даринка Алексиева, председателят на Административния съд Елга Цонева, председателят на Районния съд Венцислав Василев, както и директорът на ОД МВР Георги Великов, директорът на Митницата Пламен Минков, ръководители на ведомства и негови колеги. Официалното встъпване в длъжност на Георгиев бе уважено и от последния окръжен прокурор на Русе Огнян Басарболиев.
43-годишният Георгиев получи картини, поздравления и пожелания за успех на новия пост.
„Основната ми цел е да има приемственост, да се запази досегашното ниво, тъй като Русенската окръжна прокуратура е една от най-добрите прокуратури в страната“, коментира за „Утро“ новият окръжен прокурор. Георгиев заяви, че има идеи за промени, но не и радикални. Сред желанията му са прокуратурата да работи на бързи обороти и делата, които са се проточили с години, да бъдат приключени.
Георгиев бе избран за окръжен прокурор на Русе на 25 юни от Висшия съдебен съвет. Негов конкурент за поста бе прокурорът в Окръжна прокуратура Николай Николов. Окръжна прокуратура всъщност е първото работно място на Георгиев, където заема длъжността младши прокурор в продължение на две години. През 2001 година става прокурор в Районна прокуратура, а през 2006 година е назначен за заместник районен прокурор. От 2010 година става административен ръководител на Районна прокуратура. Още преди първият му мандат да е изтекъл, Георгиев вече изкачи и поредното стъпало пред себе си, като оглави Окръжна прокуратура. Самият той обясни, че се кандидатирал за поста заради желанието си да се развива.
Мястото на окръжен прокурор се оваканти, след като изтекоха двата 5-годишни мандата на Огнян Басарболиев. Самият той се очаква да встъпи в длъжност като апелативен прокурор на Велико Търново другата седмица, след като на 3 юли спечели конкурса. А за мястото на районен прокурор предстои да бъде насрочен конкурс.