Милано е градът с най-големите задръствания в Европа и Северна Америка, съобщава британският в. "Дейли мейл".

Организацията INRIX, специализирана в събирането на данни за трафика, използвала архивна информация, за да състави класацията на градовете и страните с най-големи задръствания. Тя отбелязва и средния брой часове, прекарани в чакане в задръстване във всеки един град от класацията.

Шофьорите в Лондон губят 83,4 часа на година в трафика, а тези в Лос Анджелис – 64,3 часа. Водачите в Милано пилеят 57 часа на година в задръствания. INRIX използвала подробна формула за съставяне на данните, включваща сравняването на скоростта при "свободен поток" в даден сегмент от пътя със скоростта на трафика в реално време в пиковите часове.

Загубените минути при шофиране били изчислени чрез сравняване на пропилените минути в трафик спрямо типичната дължина на пътуването и средния брой пътувания на година. "Трафикът отново се увеличи през 2013 г., дори в страни, показващи траен спад. Задръстванията са нараснали в шест от 15-те анализирани страни – САЩ, Великобритания, Ирландия, Швейцария, Люксембург и Италия", пише INRIX.

В Европа задръстванията се увеличават за първи път от две години насам. "Тъй като задръстванията нарастват с процента на безработицата, умножен по три, 10-дневните задръствания като тези, които видяхме в Китай, и ежедневното пътуване по 2-3 часа до работа, което е част от ежедневието на хората в Сао Пауло, Бразилия, могат да се превърнат в реалност за шофьорите в Европа и Северна Америка в близко бъдеще", допълват от организацията.

В топ 20 на градовете с най-големи задръствания в Европа и Северна Америка влизат Милано, Брюксел, Антверпен, Хонолулу, Лос Анджелис, Лондон, Сан Франциско, Манчестър, Париж, Ротердам, Остин, Нотингамшър, Гент, Монреал, Ливърпул, Ню Йорк, Бриджпорт, Щутгарт, Бирмингам и Сан Хосе.