Лидерът на БСП трябва да е независим от чужди интереси, смята зам.-председателят на партията Янаки Стоилов.
"Един от основните критерии за нов лидер, и аз отговарям на него, е независимост от корпоративни интереси, от чужди интереси или други лични причини. Един силен политик не трябва да е удобен за никого”, заяви той по bTV.
Така Стоилов се нареди в редицата на претендентите за лидер на левицата наред с Мая Манолова, Драгомир Стойнев и Илияна Йотова, след като в събота Сергей Станиишев обяви, че повече няма да е председател на партията и поиска на 27 юли да бъде избран негов наследник.

Янаки Стоилов обясни, че е готов да оглави БСП и да консолидира лявото политическо пространство, защото усеща доверието на много социалисти, но не би се кандидатирал сам.

"Ако виждам, че партията има нужда да изрази позиции, да запази ролята си на фактор. Аз съм създал достатъчно доверие и  мога да контролирам лявото”, категоричен бе той.

Стоилов призна, че знае, че не е от фаворитите на Станишев, но  все пак е част от ръководството на партията и носи своята отговорност.

„Не мога да коментирам предположения и вероятности”, заяви той в отговор на слуховете, че Станишев е викал евентуални претенденти за лидерския пост, за да се опита да ги откаже от намеренията им.

Според Стоилов БСП в момента се намира в критичен период в своята история. Той предложи в партията да се формира лидерска група от хора, които да работят в една посока.

„Партията трябва да бъде оставена да направи своя избор, да бъде консолидирана на ясна основа, а не просто да бъдат потушени междуличностни скандали, защото това не решава никакви проблеми”, обобщи Янаки Стоилов.

В заключение той  призна, че се е видяло как в това управление БСП не може да изпълнява функциите си на мандатоносител.