Хранителната индустрия крие своите тайни и това отдавна не е тайна за никого.

Така например пресните плодове и зеленчуци струват 10 пъти повече от нездравословните храни според изследователи от университета във Вашингтон. Според тях хиляда калории от питателна храна струват около 18,6 долара, а за хиляда калории от нездравословна храна цената е 1,76 долара. Толкова ниска цена се поддържа лесно – с химия и добавки в храните.

Друг интересен факт – едва 19% от това, което плащаме за даден хранителен продукт, всъщност носи в себе си някаква храна. Останалото отива за опаковане, работна сила и търговия, показват данни на американското министерство на земеделието.

Но и това не е всичко. Оказва се, че средностатистическият американец изпива под формата на газирани напитки цели 450 течни калории на ден. Това е два пъти повече, отколкото са консумирали преди 30 години, показва анализ на изследователите от университета в Северна Каролина. 

MarketWatch публикува материал с най-големите тайни на производителите на безалкохолни напитки. Нерегламентирано съдържание на кофеин, съмнителни дарения към лекарски организации, както и виновна ли е Coca-Cola за наднорменото тегло на Дядо Коледа?


Енергийните напитки не са за всеки

"Monster Energy води уникална маркетингова стратегия сред производителите на енергийни напитки, като адресира продуктите си към деца и юноши, въпреки че знае какви рискове за здравето си поемат те," заяви главният адвокат на Сан Франциско Денис Херера.

От Monster отхвърлиха обвинението, като заявиха, че то е "тенденциозно и неистинско". От компанията се зарекоха, че ще се "отбраняват яростно". Говорител на Monster е изказал мнение пред MarketWatch.com, че обвиненията са базирани на желание за публичност, а не на научно обосновани факти. "Децата не са част от рекламния таргет на Monster," се казва още в коментара на компанията.

Смесването на кофеин и алкохол е опасно

Все повече здравни специалисти казват, че всяко нещо в големи количества е вредно за нас. В особена степен това важи за енергийните напитки, съдържащи кофеин. През миналия месец американската Администрация за злоупотреба със субстанции публикува доклад, според който от 2007 до 2011 г. броят на хората, потърсили спешна помощ заради силно ускорен пулс, гърч и главоболие (едни от симптомите на прекаляване с кофеин), се е увеличил двойно.

"Забелязваме все повече хора, които идват с такива проблеми. Особено младежи, които са смесили енергийни напитки с алкохол," заявява Том Шугърман, лекар в спешно отделение и говорител на Американския колеж по спешна медицина. Шугърман твърди, че проблемът е още по-сериозен, спомняйки си за случай, в който помощ потърсила майка. Тя се оплакала, че бебето й не може да спи, а при последвалия разговор се оказало, че тя е употребявала енергийни напитки докато кърми детето си.

От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки (ABA) се защитиха, че всъщност 42% от потърсилите спешна помощ пациенти са признали, че са употребили алкохол, наркотици или силни лекарства. От организацията смятат, че в подобни случаи е много трудно да се каже дали енергийните напитки имат някаква вина за здравословните проблеми на хората.

Обичаме големите чаши и не го крием

През март Върховният съд в Ню Йорк отхвърли предложението на кмета на града - Майкъл Блумбърг, който искаше да забрани на ресторантите, веригите за бързо хранене, спортните съоръжения и киносалоните, да продават сладки напитки в чаши, които са по-големи от половин литър. Администрацията на Блумбърг планира да обжалва решението, но експерти смятат, че дори забраната да влезе в сила, търговците ще намерят много начини за заобикалянето й.

Преди решението на съда Dunkin' Donuts започна да слага табели в ресторантите си, съобщаващи на клиентите, че могат да добавят захар към големите разфасовки на предлаганите напитки. Говорител на веригата коментира, че Dunkin' Donuts е подготвена да се съобрази с рестрикциите, ако те бъдат наложени.

От Националната ресторантьорска асоциация също смятат решението с чашите за непрактично, тъй като всеки може да поръча много малки чаши от любимото си питие, заобикаляйки забраната.


Дълбоките ни джобове няма да позволят увеличение на данъците


Колкото повече здравните специалисти и лидери на Сената в САЩ обмислят увеличение на данъците върху сладките безалкохолни напитки, толкова повече лобистките кръгове възроптават, коментират експерти. В периода 2005 - 2009 г. производителите на такива продукти са похарчили 30 пъти повече пари за лобиране против вдигането на държавната такса. През 2009 г. индустрията е похарчила 40.3 милиона долара, заявява Майкъл Джейкъбсън, изпълнителен директор на Центъра за наука и обществен интерес. В крайна сметка компаниите постигат своето и искането е отхвърлено.

"Реагирахме според ситуацията, в която се бяхме озовали. Това е в полза и на потребителите, които са против дискриминационни предложения като данъци и забрани," коментират от ABA.

Кофеинът действа пристрастяващо

Популярността на енергийните напитки, която все повече изпреварва традиционните газирани продукти, поражда все повече въпроси за влиянието на кофеина. Хранителната и фармацевтичната администрация в САЩ допуска нива на кофеин в безалкохолните напитки от 200 части на милион, което е около 0.02% или 72 милиграма в 350-милилитров кен. Проблемът е, че подобна регулация не важи за производителите на енергийни напитки.

Половинлитровият кен на Monster, например, съдържа около 160 милиграма кофеин (в 350-милилитровото Pepsi има 38 милиграма), като потребителите често консумират повече от един кен на ден.

Говорител на Monster дава за пример големите кафета в Starbucks, които съдържат двойно повече кофеин. В половин литър кафе има 330 милиграма.

Диетичните напитки не са полезни за здравето


Много хора си мислят, че като пият диетична газирана напитка, всичко е наред. Това обаче съвсем не е така, показва френско изследване, публикувано в Американския журнал за клинично хранене. Според докладът има силна връзка между диетичните напитки и увеличения риск от диабет Тип 2. Жените, които обичат "light" продукти, имат навика да консумират 43% повече от тях, отколкото жени, които пият напитка с нормално съдържание на захар. Дори когато хората поемат еднакво количество от двата продукта, изкуственият подсладител в "диетичната" версия се асоциира с увеличен риск от развитие на диабет.

Стремейки се към повече обективност, проучванията в тази посока не отхвърлят възможността причинителите на болестта да са други. Гиндълспъргър дава за пример проучване на Националния институт по диабета, според което определени етнически групи са по-податливи към развиване на болестта, отколкото хора с наднормено тегло или наследствена обремененост.

Coca-Cola е виновна за наднорменото тегло на Дядо Коледа


Coca-Cola често е била обвинявана в създаването на модерния образ на Дядо Коледа - червенобузестият старец и неговият сериозен корем се появява през 30-те. Свети Николай, на който се базира образът на Дядо Коледа, винаги е изобразяван с по-изискана фигура.

Консумацията на сладки газирани напитки е от големите причинители на епидемията от затлъстяване, сочи проучване на Медицинския институт в Щатите през 2012 г. Година по-рано около 26% от възрастните американци се определят като пълни. Лекари напомнят, че твърде много консумация на захар е сред основните причинители на диабет, а 1-2 сладки газирани напитки на ден увеличават риска от заболяването с 26%.

И тук индустрията отказва да се съгласи с изследванията. "В нито един от докладите не се казва, че безалкохолните напитки ви правят дебели," заявява Кристофър Гиндълспъргър, говорител на ABA. Въпреки това според него производителите са взели мерки и значително са намалили съдържанието на захар в продуктите си. 45% от актуалните безалкохолни имат нула калории, а средното ниво на калориите е спаднало с 23% от 1998 г. насам.

Най-популярното безалкохолно е водата


Хората никога няма да спрат да бъдат жадни, но истината е, че все по-голяма част от тях се обръщат към добрата стара вода. Търговията с бутилирана вода е един от най-бързо развиващите се сегменти в бизнеса с безалкохолни напитки в Щатите, докато пазарът на газирани напитки бележи спад, сочи ново проучване. От 2009 до 2011 г. приходите от продажби на безалкохолни напитки в страната са намалели с 1.9% до 27 млрд. долара, съобщава анализаторската къща Mintel, която излезе с доклад през миналата година.

Спадът е част от промяна на клиентската нагласа, която все повече се ориентира към нискокалоричните и здравословни напитки, коментира говорителят на ABA. За десетте години от 2001 до 2011 г., годишната консумация на бутилирана вода е нараснала с 56% до 26 галона (близо 100 литра) на човек. В същото време газираните напитки са пропаднали с 16% до 44 галона (около 166 литра) на човек годишно. Тук обаче трябва да се има предвид, че много от производителите на газирани продукти, като Coca-Cola, PepsiCo и Dr Pepper Snapple, притежават и марки за вода.

Оказва се, че газираната вода си остава любимо питие на американците, дори по-любимо от енергийните напитки и кафето, се казва още в проучването.

Даренията ни за благотворителност се озовават на странни места...

Според Центъра за наука и обществен интерес компаниите правят благотворителни дарения на организации които биха били критични спрямо тях. Според доклада обвързаността между индустрията и организации с нестопанска цел е опасна и може да създаде конфликт на интереси и сива икономика. Подобни структури стоят редом до компаниите производители на безалкохолни напитки и са против въвеждането на по-строги регулации. Въпросът е дали биха го направили, ако не получаваха дарения от тях?

Говорител на Coca-Cola заявява, че компанията е похарчила 45 милиона долара за финансирането на обществени организации през миналата година. "Предположението, че нашите филантропски усилия са мотивирани от нещо различно от добра воля, са силно неточни," се казва в изявлението.

…включително при лекари и стоматолози


Организациите, които трябва да съветват хората да пият повече вода и да приемат по-малко захар и кофеин, също получават пари от индустрията, сочи изследване на Центъра за наука и обществен интерес. Според него компаниите, занимаващи се с производство на безалкохолни напитки финансират лекарски, стоматологични и диетоложки организации, които впоследствие се затрудняват да дадат безпристрастен съвет. "Компаниите използват стратегическа филантропия, за да запазят имиджа и приходите си," се казва още в проучването.

Представители на индустрията отричат да даряват пари с цел да затворят нечия уста.

През 2009 г. Coca-Cola плати 600 000 долара на Американската академия на семейните лекари (AAFP), за да й помогне при създаването на уебсайт, занимаващ се с рекламирането на здравословен начин на хранене. Глен Стрийм от AAFP, който е и лекар, коментира партньорството с Coca-Cola като "потребителски съюз". Той уверява, че компанията не упражнява никакъв редакторски контрол върху съдържанието на сайта. "Има абсолютна защитна стена между финансирането на Coca-Cola и информацията, която предоставяме," допълва той. "Бихме подкрепили увеличение на данъците, стига то да бъде в достатъчно голям размер, за да окаже истинско влияние на консумацията."