Многократно съм предупреждавал, че това е жива бомба. Гудронните езера, натрупани с годините още от „Леон Таджер“, пробиват през почвата и не могат да бъдат спрени. Не искам да си помислям какво може да стане, ако заради високите температури това пламне - ще го усетят и в Гюргево. Това каза зам.-кметът Свилен Иванов по повод черната нефтена река, която се спуска от старото сметище. Както „Утро“ писа вчера, гъстите и лепкави нефтени отпадъци се спускат надолу по пътя към домовете и фирмите в района.
От днес служителите в „Комунални дейности“ ще започнат почистването и извозването на гудрона обратно в старото сметище. Предстои тези три гудронови езера, останали от миналото, да се запечатат с бетонни плочи, за да не се допуска разливането на нефтения отпадък над повърхността.
Надявам се до края на тази седмица да имаме добра новина и договорът по проекта за рекултивация на старото сметище да бъде подписан, каза още зам.-кметът Иванов. По този проект ще бъдат отпуснати на Община Русе близо 24 милиона лева - почти толкова, колкото са били нужни за софийското сметище. Въпросът е в това, че тук има опасни отпадъци, поясни Свилен Иванов.