Един от най-мощните тайфуни регистрирана до сега е причинил смъртта на най-малко 10 000 души в централната част на Филипините, заяви високопоставен представител на полицията заяви в неделя, след като огромни вълни пометоха крайбрежни села и опустошиха един от главните градове на региона, Таклобан, предаде Ройтерс.

Супер тайфунът Хаян унищожи около 70 до 80 процента от постройките по пътя си при преминаването си през област Лейте в петък, каза Елмер Сория, регионален директор на полицията.

Повечето от смъртните случаи изглежда са били предизвикани от придошлите морски води, осеяни с отломки, които мнозина описват като подобни на цунами.

Националното правителство и агенцията по бедствията не са потвърдили последната оценка на смъртните случаи, които са рязко увеличение от първоначалните прогнози в събота за най-малко 1000 убити.

"Имахме среща снощи с областния управител и други официални лица. Губернаторът каза, въз основа на тяхната оценка, че има над 10 000 загинали", каза Сория пред Ройтерс. "Опустошението е огромно."

Свидетелите и служители описват хаотични сцени в столицата на Лейте, таклобан, крайбрежен град с около 220 000 жители на 580 км югоизточно от Манила, със стотици тела струпани от двете страни на пътното платно и затрупани под разбити къщи.

Градът и околните села, на около един километър навътре от брега, бяха наводнени от прииждащи води, оставяйки плаващи тела и пътища, затрупани от отломки и паднали дървета, заплетени електропроводи и сплескани къши. TV кадри показаха деца прилепени към покривите, борейки се за живота си.

"От хеликоптер можете да видите степента на опустошение. От брега ина около километър във вътрешността  няма оцелели структури. Беше като цунами", заяви вътрешният министър Мануел Рохас, който е бил в Таклобан по време на тайфуна.

"Аз не знам как да опиша това, което видях. Това е ужасяващо."

Шестима души бяха убити и десетки ранени при силни ветрове и бури в централната част на Виетнам, след като Хаян се приближи до брега, предадоха държавни медии, въпреки че бурята е отслабнала значително.

Виетнам власти са преместили 883 000 души от 11 централни провинции в защитени зони, според сайта на правителството. Въпреки отслабването, бурята може да причини проливни дъждове, наводнения, силни ветрове и кални свлачища, по пътя си на север в Южнокитайско море.

"Ние не разполагаме с достатъчно работна ръка. Ние имаме 2000 служители, но само около 100 дойдоха на работа. Всеки се грижи за семейството си", каза Тексон Джон Лим, главен администратор на Таклобан.

Градските власти досега съобщават за 300-400 загинали, но Лим смята, че броят на загиналите само в Таклобан  може да бъде 10 000.

Международните хуманитарни агенции заявиха, че спасителните дейности във Филипините са затруднени заради действията си след земетресението с магнитуд 7,2 в централната част на провинция Бохол последния месец и масовото преселение на местни жители, причинено от конфликт с мюсюлманските бунтовници в южната част на провинция Замбоанга.

Световната програма по прехраната заяви, че ще достави 40 тона високи енергийни бисквити, достатъчно, за да се нахранят 120 000 души за един ден, както и аварийни припаси и телекомуникационно оборудване .

Летишето на Таклобан е почти унищожено, след като морската вода премина през града, счупи прозорците на кулата на летището, изравни терминал със земята и преобърна близките превозни средства.

Мениджърът на летището Ефрен Награма каза, че нивото на водата е стигнало до четири метра.

"Беше като цунами. Избягахме през прозорците и аз се държах за един прът за около час, докато дъждът, морската вода и вятърът разбиваха летището", каза той.