На фона на предупрежденията, че трябва да избягваме безалкохолните напитки и плодовите сокове, защото съдържат много захар, някои експерти предлагат да пием само вода и мляко.
Сред напитките с ниско съдържание на захар обаче има една, която все по-често получава похвали – бирата.
Изследванията показват, че тя предпазва от Алцхаймер, помага да свалим тегло и дори балансира хормоните. Сега всичко това привлича все повече и повече мъже и жени, почитатели на здравословния начин на живот.
Куп популярни личности също започват да оценяват качествата на тази напитка. Актрисата Мила Кунис наскоро призна, че любимото ѝ питите е бира "Синя луна", а супермоделът Ел Макферсън разкри, че мие косата си с бира. Дори светицата на Холивуд Гуинет Полтроу признава, че не може да се насити на пенливата течност с марка "Гинес".
Но какви са всъщност ползите на бирата и как я може да бъде полезна за нас?

Витамин А в халба бира

"Ако анализирате бирата, ще се изненадате колко много супер хранителни вещества има в нея. Бирата съдържа всички незаменими (и много от несъществените) аминокиселини", казва австрийският учен д-р Стефан Домениг.
Освен всички тези изграждащи протеин блокове и минерали като фосфор, йод, магнезий и калий, бирата е богата и на калций, така че заздравява костите ви. Проучване на университета "Туфтс" в САЩ през 2009 г. установява, че умерената консумация на бира може да защити минералната плътност на костите.

Биреното коремче е мит

Въпреки, че е богата на витамини, в същото време бирата е с много ниско съдържание на захар, високите нива на която могат да причинят диабет и затлъстяване. Докато един кен кока-кола съдържа седем чаени лъжички захар, а кутийка портокалов сок – шест, половин халба бира съдържа малко повече от една чаена лъжичка захар.
"В сравнение с безалкохолните напитки при бирата няма опасност кръвната ви захар да скочи. Бирата е 93% вода, така че е доста хидратираща напитка", казва диетологът д-р Катрин О'Съливан.

Всъщност дори умерената консумация на бира може да помогне да се предпазим от диабета. И въпреки заплахата от т.нар. "бирено коремче", проучване сред близо 2000 редовни пиячи на бира, направено от Лондонския университет, заключва, че е малко вероятно умерената консумация да се свързва с голямо наддаване на тегло.

Бирата е богата на фибри, като две чаши ни дават между 10 и 30% от препоръчителната дневна доза. Както е известно фибрите ни помагат да се чувстваме сити и да не изпитваме глад.

Предпазване от болести

Въпреки, че пиенето на бира обикновено се свързва със замъгляване на мозъка, изследвания доказват, че тя може да помогне за предпазването от болестта на Алцхаймер. Болестта, която засяга близо 500 хил. британци, е свързана с високи нива на алуминий, силицият в бирата обаче може да компенсира пораженията, които той нанася.
Проучване от 2008 г. , публикувано в сп. "Храна и химическа токсикология", показва че силицият може да редуцира алуминия в храносмилателния тракт и да забави натрупването на метала в телесната и мозъчната тъкан. Все пак пазете се да не прекалите, защото повече от два литра на ден може да доведе до загуба на паметта.
Бирата освен това е полезна за сърцето. Проучване на университета в Атина през 2013 г. установява, че тя усилва гъвкавостта на артериите. Учените изследват сърдечно-съдовата система на мъже, непушачи до 35 г, след като са изпили 400 мл бира и сравняват резултатите с тези на мъже, употребили водка или безалкохолна бира. И трите питиета имат благоприятен ефект върху артериите, но ползите от бирата са най-много.

Бира за красота

Пиещите бира правя страхотна услуга на кожата си. Изработена от ечемик, напитката е богата на ферулинова киселина, която е мощен антиоксидант, доказано защитаващ кожата от вредните слънчеви лъчи. Тази киселина се съдържа още в доматите, сладката царевица и ориза, но в бирата е във форма, която по-лесно и бързо се усвоява от организма. Хмелът в бирата пък е много полезен за косата и редица звезди, сред които Катрин Зита Джоунс, мия косата си с пенливата течност.

Увеличете либидото си с бира

Говори се, че хмелът в бирата има качества подобни на афродизиак. Изследванията показват, че фитоестрогенът от хмела и  подобни на естроген съединения, които се съдържат в растителните храни, могат да помогнат срещу горещите вълни, ниското либидо и други симптоми, свързани с менопаузата. Бирата подпомага хормоналния баланс при синдрома на поликистозните яйчници, ендометриоза и пременопауза.