40 на сто от произведеното през миналата година сирене е било с растителни мазнини, а от мандрите са излезли 17,736 млн. кг от деликатеса с палма, става ясно от анализ на аграрното министерство за млечното производство у нас, пише "Монитор".
Продуктите с растителни мазнини са били с 10% повече за 2012 г. Общо над 45 хил. т саламурено сирене са излезли от мандрите у нас, от тях най-голям е дялът на производството от краве сирене.

Значителен ръст се наблюдава при производството на бяло саламурено сирене от козе и биволско мляко – с 46%, заради растящото търсене на по-здравословни сирена както на вътрешния, така и на външните пазари, коментират анализаторите от земеделското ведомство. Въпреки че имаме традиции при производството и консумацията на овче сирене, през последните години има сериозен спад.

Почти с една десета се е свило и производството на кашкавал, сочи аграрната статистика. Намаление с 11,8 на сто има при кашкавала от краве мляко, като производство му е паднало до 16 054 тона. От млекопреработвателните предприятия са излезли около 5000 тона извара и пресни сирена, като повишението в тази категория е с повече от 20%. При топените и пушени продукти пък ръстът е с 31,8 на сто.

Заради намалелия брой на животните у нас през последната година има по-малък добив на всички видове мляко, като това се чувства особено при козето и биволското и по-слабо - при кравето и овчето мляко. Друга причина за тези резултати са скъпите фуражи и преструктуриране на фермите за постигане на европейските изисквания за качество на суровината.

У нас най-много се яде кисело мляко, макар че голяма част от него се прави с вносна суровина. През 2012 г. са произведени 123 303 тона от традиционната суровина, докато пакетираното прясно мляко е било почти 70 хиляди тона.

Все повече се глезим и с ароматизирани млека и млечни десерти, а производството се е повишило с 6,7 на сто, сочи още статистиката.

Нито една българска фирма няма да се възползва засега от европейската квота за износ на сирене в САЩ, съобщиха за „Монитор” от ДФ „Земеделие”. До 15 декември е срокът за издаване на лицензия, която ще е валидна за цялата 2014 година. Въпреки интереса към възможността за експорт на американския пазар нито една българска компания не е успяла да се справи с изискването за създаване на дъщерно дружество в САЩ, което е залегнало в европейското законодателство.