България предприема стъпки за диверсификация на своите доставчици на ядрено гориво. Очаква се американската компания "Уестингхаус" да купи дял в държавната фирма, която ще изгражда новата ядрена мощност на площадката в АЕЦ "Козлодуй", се казва в коментар на агенция Ройтерс.

Агенцията припомня, че страната ни е една от петте държави-членки на Европейския съюз, които изцяло зависят от вноса на руското ядрено гориво.

Компанията "Уестингхаус" е най-големият производител на ядрено гориво и е част от японската група "Тошиба". Американците преговарят за придобиването на дял от 30% в АЕЦ Козлодуй – Нови мощности, които ще строят новия седми блок на българската атомна централа.

"Преговорите са приключили. Акционерното споразумение е в очакване на одобрение от държавния Български енергиен холдинг и се надявам, че може да бъде подписано през следващата седмица", заяви днес пред Ройтерс Иван Генов, изпълнителен директор на атомната централа.

Сделката открива пътя за започването на преговорите за финансирането и изграждането на един реактор AP-1000 от "Уестингхаус" на стойност 5 милиарда долара.

Очаква се ядреният реактор с мощност 1100 мегавата да бъде готов през 2024, добавя Генов.