Запушен канал на Централния пазар наводни няколко магазина, а вонята се разпространи навсякъде. Мръсотията избила, след като машината на ВиК пуснала вода под голямо налягане, за да отпуши тръбата. По думите на служители от Водното задръстването е резултат от наслоени мазнини и други отпадъци.
Към въпросното водопроводно отклонение са вързани два магазина за риба, един за месо, друг за дюнери и мекици, за домашни потреби и пакетирани стоки. Всички обаче отричат да имат „принос“ към затлачването на канала.
Наемателят на първия обект за риба Неделчо Неделчев   например твърди, че получава рибата готова за пържене и печене, има малки фритюрници и старото масло се изхвърля в торбички в контейнера. Според него причината е в малката денивелация на канала и в това, че в него се хвърлят различни боклуци. Ако се прави профилактика на канала 2 пъти годишно, до инциденти няма да се стига, казва Неделчев. Той разказа още, че лично се e обадил във ВиК и е платил за отпушването.
Търговецът на месо Ивайло Симеонов пък обяснява, че  стоката при него идва направо пакетирана. По негово обаждане във водното дружество машината за отпушване дойде за втори път, за да измие мазните остатъци по плочките, тъй като той сам не можел да се справи. Истината е, че вонята наистина беше ужасна.
Въпросният канал само тази година е чистен 3 пъти, каза пък шефът на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев. Той твърди, че канализацията е много добра, но търговските дейности са такива, че запушването от брашно и мазнини е неизбежно. Затова фирмата поемала тези разходи, без да търси вина у търговците, защото е наясно, че тя няма как да се докаже. По повод вчерашния инцидент Кунчев обясни, че парите на Неделчев ще бъдат възстановени от дружеството. Днес се наложи той да плати, защото аз съм извън Русе, уточни шефът на пазарите.
Кунчев разказа още, че само преди седмица на Централния пазар се е наложило да се отпушва друг канал и по този повод той написал предписание на търговци на маслини и сирене. В неделя същото се случило на Покрития пазар, където имало цех за производство на закуски и рибен магазин. Там била наета частна фирма. Във всички случаи ние поемаме разходите, защото хората плащат наеми, а ние сме длъжни да им осигурим комфорт, коментира още Кунчо Кунчев.