Легалните таксиметрови фирми нямат нужда от лиценз, за да возят до Румъния и обратно, стига колите им да имат разрешителни за таксиметров превоз на пътници, обозначителни знаци и табели на тавана. С това становище излязоха вчера фирмите от бранша. То бе прието след инцидента с русенско такси до румънското село Калугерене, при който загина русенец на връщане от летището в Букурещ, където изпратил дъщеря си за полет до Канада. След трагедията източници от таксиметровия бизнес заявиха пред „Утро“, че катастрофиралият автомобил е от нелицензирана за международни превози фирма.
Тарифата до Букурещ за легалните таксита е твърдо 90 лева, посочват още управителите на таксиметровите фирми. Затова всяка по-ниска цена трябва да подскаже на клиентите, че таксито е фантом. Уточнява се още, че много хора с частни коли, нямащи нищо общо с такситата, извършват превози до Румъния на цени 70-80 лева, но пътуването с тях е рисковано, защото нямат необходимата застраховка „Злополука“ на местата в автомобила, каквато всяка легална жълта кола има.
Хората трябва да знаят, че най-безопасният и надежден начин да отидат до Румъния и да се върнат е с лицензиран автобус или с легално такси, защото те имат необходимите разрешителни и застраховки при злополука на пътя, заключават шефовете на легалните таксита.