Само 5 комара имаше в контейнера с феромони, който след 48-часов престой на тенис кортовете в Парка на младежта бе отворен вчера от фирма „Санси“ в присъствието на медиите.
Това е 4 пъти по-малко от допустимата норма за този период от време, която е 20 комара, и това означава, че популацията е овладяна, заяви Росилина Симеонова, административен управител на дружеството, което пръска срещу жилещата напаст. Тя уточни, че при предишната проверка в контейнера са намерени също толкова комари.      
Капаните за комари са предоставени от Националния център по заразни и паразитни болести. Уловените сега насекоми ще бъдат изпратени в София в центъра, за да бъдат определени видът и популацията им.
У нас комарите са 75 вида, но всяка година популацията се изменя, така че е важно от кой вид са, коментира Симеонова. До средата на другата седмица се очакват да пристигнат резултатите.
Независимо че според броя на насекомите в капана популацията е овладяна, от фирмата и от Общината увериха, че пръскането няма да спира, докато не изчезнат напълно. Зам.-кметът Свилен Иванов обясни, че отделената сума от 240 000 лева вече е свършила, но  обработката ще продължи, тъй като ангажимент на фирмата е да реши проблема.
Смятам, че при тези неблагоприятни климатични условия положихме максимални усилия да овладем ситуацията с комарите и към този момент има добър резултат, каза още Свилен Иванов. Според него в сравнение с други градове в Русе популацията на комарите е най-добре овладяна и е създала най-малко неудобства на хората. Зам.-кметът посочи, че дори в Европа тази година заради постоянните дъждове има комари.