Едно от най-жизнерадостните нововъведения в модата днес навършва 68 години и е все така свежо, секси и в отлична форма. Това са бикините, демонстрирани за пръв път на днешния 5 юли през далечната 1946 година.
Първото им дефиле е на модно ревю на дизейнера Луи Реар в Париж, който се осмелява да зареже традиционните цели бански и предлага революционен плажен костюм в две части, който оставя много, много по-малко място на мъжкото въображение.
Предизвикалото фурор от първата секунда нововъведение
носи името на атола Бикини, където по това време е извършена поредицата от американски ядрени опити Операция „Кросроудс“. Първата експлозия наричат Джилда - такъв е прякорът на признатата за най-секси актриса по това време - Рита Хейуърд. Банският обаче изглежда така невероятно - по-скоро непристойно - за пуританите в съвземащия се от Втората световна война свят, че Луи Реар не успява да намери достатъчно смела манекенка за представянето му. Това потвърждава мнението, че той дава на банските си името „Бикини“, защото смята че реакцията на хората ще бъде сходна с ефекта на хвърлените от САЩ в Япония атомни бомби година по-рано. Затова се налага вместо манекенка за представянето му да се използва еротична танцьорка от нощен клуб в Париж Мишелин Бернардини. Кабаретната изкусителка има богат опит със събличането пред публика и без много колебания приема да излезе на подиума само с две оскъдни парчета плат на изваяното си тяло. Съдбата й се отблагодарява щедро за куража - след дефилето
красавицата получава фантастичните 50 000 фриволни писма от ухажори и най-малко десетина предложения за брак
Това напълно обяснява защо по-късно нововъведението е наречено „атомното оръжие на момичетата“.
Макар че Париж открай време е столица на модата, изкуствата, любовта и разкрепостеността, критиката не знае какво да каже и в първия момент предпочита да замълчи, за да се ориентира накъде духа вятърът.
А вятърът е ураганен. Дръзките триъгълни парчета плат взривяват като бомба общественото мнение. Скандалът е очевиден и възмутените моралисти забраняват на мига безсрамните бикини в Италия, Испания, Белгия, Португалия и почти всички европейски страни. Дори Ватикана излиза със специален декрет, който заклеймява носенето на бикини.
Ироничните англичани пък ги наричат „първата анатомична бомба“
„Какво ни предлага той - просто четири парчета плат, завързани едно за друго“, питат с гневен апломб маститите дизайнери.
Въпреки това публиката е във възторг, макар че не афишира гласно емоциите и настроенията си. Успехът на новия бански наподобява на шеметно начало на безкраен ням филм. Без много шум дамите - естествено по-младите, които имат какво да покажат, започват да купуват банските на Реар и те започват да предизвикват малки сензации по плажовете на Западна Европа.
Пробивът е невъзможен единствено в Испания, където генерал Франко решава да пази безкомпромисно обществения морал и дава указание за забраната им.
Трудно е прохождането и в пуританска Америка, чието следвоенно поколение е заченато на задните седалки на автомобилите под прикритието на нощта, но
през деня обществото се държи така, като че ли се размножава чрез цветове и семенца като растенията
В САЩ бикините се налагат едва в началото на 60-те години и то с помощ отвън - най-голямата заслуга за масовата им инвазия отвъд океана има филмът „И Господ създаде жената“ с участието на неустоимата Бриджит Бардо.
По това време Америка вече се намира под влиянието на нови течения, включително и нудисткото. През 1960 г. поп звездата Браян Хиленд увековечава бикините в своята песен „It‘s Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini“. След три години на голям екран излиза филмът „Плажно парти“, в който в една от сцените девойките танцуват в бикини. Лентата се превръща в суперхит.
Впрочем киното и медиите имат огромна заслуга за налагането на новите бански. Техни посланички са секссимволи като Бриджит Бардо, Рита Хейуърт и Мерилин Монро, които с удоволствие се появяват с тях не само пред кинокамерите и фотообективите, но и на плажа и така
окуражават милиони жени по целия свят
Ето как става това.
Когато една секси блондинка се появява на корицата на списание „Вог“ в атрактивните бикини, всички искат да бъдат като нея. Защото всички искат да приличат на Мерилин Монро, която позира неведнъж в прекалено дълбокия си /бабешки, както биха го нарекли днешните тийнейджърки/ за актуалните представи бански.
Франция също дава своя огромен принос. През 1956 година режисьорът Роже Вадим снима споменатия по-горе филм „И Бог създаде жената“. Неговата изкусителка Бриджит Бардо се разхожда по плажа именно с няколко триъгълни парчета плат. Светът полудява, но този път, защото иска да носи бикините на Луи Реар. Всички искат да притежават поне частица от фаталното излъчване на новата дива Бриджит Бардо.
Окончателната победа на бикините
настъпва през 70-те години на 20 век, когато те се превръщат в символ на сексуалната предизвикателност за момичетата на Джеймс Бонд. Първа налага тази мода греховната Урсула Андерс, която излиза с прилепнал бански от морето в „Джеймс Бонд 007 срещу д-р Но“. Години по-късно нейните митични бели бикини са продадени на търг за цели 140 хиляди долара!
Истерията продължава с Ракел Уелч и нейния леопардов бански, отново в поредицата от Джеймс Бонд.
Никога обаче няма да разберем защо един бивш автомобилен инженер, какъвто е Луи Реар, изведнъж решава да се захване с мода. Защо кротичкият чичко с рогови очила се интересува от бански, също не е много ясно. Безспорно е само, че модното прозрение на предприемчивия инженер му носи купища пари. Парадоксът е, че той забогатява, като спестява материал - облича жените само в две парчета плат.
Впрочем честността изисква да се каже, че
пръв по идеята за бански костюм от две части работи творящият в сърцето на Френската Ривиера - в Кан, френски моден дизайнер Жак Хайм
Неговият бански се нарича „Атом“ в чест на сравнително скоро откритата едноименна най-малка частица. „Най-оскъдният бански в света“ - така Хайм рекламира изобретението си, но не успява да пробие и славата на пионер остава за Луи Реар.
Десетилетия след появата и налагането на революционния бански жените решават да свалят и оскъдните бикини. Появява се модата на топлес момичетата. После идва ред на бразилските прашки, които и сега се тачат особено по родните плажове, а какво предстои? Ще трябва да почакаме, за да разберем.

Древните бикини

Всъщност, историята на бикините започва още в началото на цивилизацията, твърдят изследователи на древността. Въз основа на доказателствата от римски мозайки и стенописи историците отдавна вярват, че бикините са били популярно плувно облекло за древните римски жени. Във време, когато културните и моралните норми са били много по-свободни, разходката по бикини е била нещо нормално.
Някои историци дори смятат, че бикините са съществували много преди древен Рим. През последните десетилетия, пещерни археолози са открили минойски стенописи от около 1600г. пр.н.е. , които показвали облекло от две части поразително подобни на съвременните бикини. В картините жени, участващи в упражнения, наподобяващи гимнастическите, носят костюми, които лесно могат бъдат объркани с бикини от двадесети век. Това предаване на бикините повече от 3600 години свидетелства за тяхната утвърдена позиция в популярната мода.