Двойно по-скъпа „Гражданска отговорност" ще плащат шофьори с нарушения по пътя. Задължителната полица ще зависи от това, дали водачът е предизвиквал произшествие или не, показват данните на Комисията за финансов надзор.
Оскъпяването на полицата се движи между 5 и 150% в зависимост от нарушенията на водача. При един от застрахователите например цената скача с 5 на сто, ако през предходната година шофьорът е причинил инцидент на пътя.

Ако това се случи два пъти - полицата поскъпва с 50%, а при три катастрофи - се удвоява. При повече произшествия увеличението достига 150 на сто. Най-често обаче при регистрирани нарушения „Гражданска отговорност" ще ни струва с между 25 и 30 % по-скъпо, сигнализира Нова телевизия.

„Това е един много добър критерий, но не може да бъде приложен равномерно, тъй като системата „бонус-малус" все още не е въведена масово сред застрахователите", коментира Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователна компания.

Системата „бонус-малус" предвижда диференцирано плащане на застраховката по общ модел за всички компании. Докато стане факт обаче застрахователите сами определят критериите, от които да зависи цената на полицата. По-солено „Гражданска отговорност" ще излезе и за младите зад волана, както и за шофьорите в големите градове.