Огромен сом с дължина 177 см и тегло 33,58 кг е уловен в едно от езерата в Централна Ютландия – една от петте административни области на Дания. Това е най-голямата риба, улавяна някога в страната.

Както съобщава телевизионният канал TV2, сомът бил уловен от Мортен Расмусен от Хорсенс. Били са му нужни 45 минути, за да измъкне огромната риба от водата, като внимава да не я изпусне. Във вторник гигантският сом е изложен на показ в "Аква аквариум" в районния център Силкеборг. Както обяснява неговият директор Йорген Лунд Мелер, такива големи сомове не се въдят в датски води, а на няколко пъти са пускани в тях, когато други рибни популации са ставали прекалено големи. "Това е сом вероятно на около 50 години", посочва той.

Уловеният сом е два пъти по-голям от предишния рекордьор, уловени в Дания, който тежи 14,5 кг. И все пак настоящия шампион не може да се конкурира с най-големия сом в света, който тежи над 100 кг. Вестник "Берлингске" припомня, че през юли 2009 г. в река Ебро, Испания, е хванат 88-килограмов сом.