Забрана да плачат преди, по време и след мач са получили бразилските национали. В проливането на сълзи при изпълнението на химна най-активен е голмайсторът Неймар. Всички футболисти пеят много емоционално заедно с публиката.
Голямото напрежение от задължителното спечелване на световната титла на родна земя избива в сълзи и това се отразява после нагативно на играта. Така смята селекционерът Луис Фелипе Сколари.
Страхът да не се загуби много ясно се видя в 1/8-финала срещу Чили, спечелен много щастливо след изпълнение на дузпи. Капитанът Тиаго Силва излезе със сълзи в очите за него. Вратарят Жулио Сезар и Давид Луис бяха уловени от камерите да плачат след двубоя.
Преди 1/4-финала срещу Колумбия, който е довечера, психоложката Регина Брандао над 3 часа води разговори на 4 очи с основните футболисти.
Темата със сълзите засегна и световният шампион с Бразилия за 1970 г. Карлос Алберто.
“Плачат, когато пеят химна, когато са контузени, когато се изпълняват дузпи. Е, стига толкова”, заяви той.
“Резултатът от мача зависи от много фактори. При цялото ми уважение към бразилския отбор, ще кажа, че имаме сили да го победим. А ако те искат да направят това с нас, ще трябва да играят много, много по-добре от мачовете с Мексико и Чили. Освен това ще им е нужен духът от Купата на конфедерациите, когато бяха страшно сплотени с феновете”, обяви пък бившият треньор на Колумбия Франсиско Матурана.