Заплатите на осигуровките на служителите на „Напоителни системи“ до края на годината са осигурени, съкращения няма да има, съобщи новият управител на русенския клон на фирмата Валя Евтимова в предаването „България днес“ на БНТ2. В русенското студио на телевизията тя коментира и разкулачването на напоителните и отводнителни съоръжения.
В момента работят само 7 помпени станции, каза Евтимова, но уточни, че една голяма част от системите са били много стари и неефективни и затова през годините са излезли от употреба.
Валя Евтимова е на поста само от 20 дни. Казва, че назначението й е експертно, а не политическо. Тя е строителен инженер, специализирала е водно строителство. Била е проектант на свободна практика в Търговище, консултант в строителството, а през последните 4 години е оглавявала отдела „Незаконно строителство“ в Община Антоново. 
Ограничаването на разходите е от изключително значение за нас, тъй като сметките на фирмата са запорирани заради теглен навремето овърдрафт, чието погасяване е спряло. Пред „Утро“ Евтимова съобщи, че този кредит е бил взет за изплащане на заплати, но е бил сключен при неизгодни за фирмата условия. Отскоро по него вече постъпвали плащания.
Валя Евтимова коментира и големите задължения на русенския клон за електричество. Сумата е 600 000 лева и е натрупана през месеците март и април заради нуждата от отводняване, за което дружеството не получава средства от държавния бюджет. През последните 2 месеца са погасени 200 000 лева.
Все още не съм запозната с всички детайли и проблеми в предприятието, което поемам, но съм наясно, че най-голямата трудност идва от факта, че програмата за опазване на природата от вредното въздействие на водите не е обезпечена финансово. За да се реши този въпрос, са нужни радикални реформи и модернизация. В момента русенският клон разчита само на приходите от напояване, а те не са много, защото ползвателите на поливна вода са малко, посочи Евтимова.