Ин витро център в АГ отделението на многопрофилната болница иска да прави д-р Георги Хубчев. Той и шефът на лечебното заведение д-р Владин Петров вчера запознаха с идеята общинските съветници от здравната комисия и поискаха тяхната подкрепа.
Стана ясно, че още по времето на д-р Вичев е имало частен партньор, който бил готов да инвестира в такъв център. Около 7-8 месеца правил проучване, но после изненадващо се отказал, когато д-р Вичев вече не бил в Русе. Нито Хубчев, нито Петров казаха каква е причината за отказа. Обясниха, че не знаели.
Но и двамата бяха категорични, че гражданите на  цялата община биха имали интерес в болницата на Русе да има ин витро център. При положение, че помещенията ни отговарят на условията, ще са нужни само 300-350 хил. лева, съобщи д-р Хубчев. Вече имало разговори с известен специалист от София, който евентуално да обучи наши лекари в тайните на изкуственото оплождане.
На този етап темата още не е минала през директорския борд на болницата, а това е задължително, тъй като основен акционер в нея е държавата. Освен това, както стана ясно, средствата може би ще се искат от държавата. И именно затова е нужна подкрепата на Общинския съвет.
Впрочем съветниците, които принципно подкрепиха създаването на такъв център, лансираха и друга възможност - да се тегли кредит. Здравната комисия и Общината обаче искат по-конкретна информация и точни разчети. Затова се договориха с двамата медици те да я представят пред комисията по здравеопазване на 3 декември, когато ще бъде следващото й заседание.
Кметът Пламен Стоилов и зам.-кметът Иван Григоров също подкрепят идеята, но настояват преди отново тя да се коментира, да се чуят и юридически мнения, за да се спазят всички законови процедури.