Шофьорите на два тежки камиона загинаха на място след зверски челен удар в понеделник в 22.40 часа. Белоруско „Волво“ се вряза и турски „ДАФ“ на левия завой точно преди отбивката за 9-ти километър в посока Бяла, където подобна трагедия не се е случвала в последните 20 години. Ударът е бил толкова силен, че кабините на двата камиона са размазани и хората в тях не са имали дори теоретичен шанс да се спасят.
Три белоруски камиона са се движили в колона към Дунав мост с много висока скорост и на малка дистанция въпреки наредените един след друг предупредителни знаци за опасни завои. Първите два минали безпроблемно през десния завой до вилната зона. 51-годишният водач Владимир О. на третия обаче навлязъл в лентата за насрещното движение и връхлетял идващия турски ТИР. 46-годишният Юсеин Ибрахим се опитал да избегне удара, изтегляйки се плътно в дясната мантинела, но това не го спасило. От безмилостния удар беларусинът е загинал на място, а Юсеин, който е роден в Южна България и има двойно гражданство, е починал 20 минути по-късно.
Сигнал за тежкия пътен инцидент е подаден на тел.112 в 22.45 часа. На място са пристигнали екипи на Спешна помощ, КАТ и спасителният отряд към пожарната. Телата на двамата шофьори са били извадени след разрязване на смазаните кабини и били откарани в Съдебна медицина. Очакват се резултатите от алкохолните проби на водачите.
Районът е бил отцепен, тъй като от беларуския камион са се разпилели десетки рола с материя за памперси. Турският камион е бил празен. Движението е било пренасочено по обходния маршрут през Басарбово. Днес рано сутринта движението по пътя за Бяла бе подновено, като екипи на КАТ пропускаха етапно автомобилите в двете посоки. Около 9.30 часа пътят отново бе затворен до извличане на двата камиона от мястото на катастрофата, а автомобилите бяха отклонявани през Басарбово и Иваново. В 14 часа главният път отново бе отворен.
„Всичко необходимо за обозначаване на опасните завои в участъка е направено. Има достатъчно предупредителни табели и знаци за ограничение на скоростта, но явно нищо не може да попречи на безразсъдното шофиране от някои водачи“, каза директорът на Областно пътно управление Пламен Петков. По думите му завоят не е толкова опасен, защото няма наклон, нито дупки по асфалта. Според него може би на всички ТИР паркинги трябва да има униформен полицай, който да изпробва шофьорите на камиони за алкохол, преди да тръгнат на път.
„На много други места по този път са ставали кървави катастрофи с отнети човешки животи, но точно на това място такъв инцидент досега не помня“, посочи началникът на ДАИ Валентин Атанасов. И той посочи, че завоят е обозначен с табели и знаци, но те са безсилни срещу безумните шофьори.
На същото мнение е и КАТ.
Тежката катастрофа стана повод за организиране на работна среща от областния управител на Русе Венцислав Калчев с колегата му от Велико Търново за подобряване на безопасността на движението по пътя. Тя ще се състои на 25 ноември, като участие ще вземат представители на МВР, пожарната, областните пътни управления, тел.112 и кметове на общини.