90% от такситата, които возят пътници до летището в Букурещ и обратно, извършват нелегална дейност, заяви вчера пред „Утро“ собственикът на „Такси 8806“ Красимир Трифонов.
Всяка жълта кола с табела на тавана има право да откара пътници до столицата на Румъния, но не и наобратно. Само „Такси 8806“ и „Демар такси“ имат издадени международни лицензи за превоз на пътници. Останалите таксиметрови фирми имат разрешителни от Общината за превоз на пътници до Букурещ, но на връщане колите трябва да се движат празни.
Шофьорите обаче масово нарушават това изискване, като дори не си включват апаратите, каза Красимир Трифонов.
Според него цената до летището в Букурещ е около 100 лева. Водачите на жълти коли обаче се договарят с клиентите за 80 лева и затова не включват апаратите. Това при мен и „Демар такси“ не може да се случи, всичко се отчита на брояча. Изключение се прави само при корпоративните клиенти, с които имаме сключени договори за цената, посочи Трифонов.
„Не мога да потвърдя посочени от Красимир Трифонов проценти за нелегални таксита до Букурещ и обратно, защото не водим такава статистика. Таксиметровите фирми наистина трябва да имат международни лицензи за превоз на пътници, за да могат да връщат клиенти в Русе. Такива документи имат само „Такси 8806“ и „Демар такси“, така че останалите нямат право да возят пътници от летището в Букурещ. Колкото до изключените апарати по пътя, още от днес започваме масови проверки на Дунав мост“, коментира началникът на ДАИ Валентин Атанасов.