На 6 август тази година България ще има служебно правителство, каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос дали вече има готов проект за служебен кабинет.

Тази договорка беше постигната на консултациите при държавния глава преди два дни.
Имам готовност, имам и опита, ще бъда първият държавен глава, на който ще му се наложи за втори път да сформира служебно правителство, посочи Плевнелиев.
По думите му същевременно ще има консултации от гледна точка на осигуряването на плавен преход между правителството на Орешарски, служебното правителство и следващото ново правителство на България, избрано от 43-то Народно събрание.

Затова тези консултации са важни. Подобни консултации обаче мога да стартирам след като има оставка на правителството "Орешарски", посочи Плевнелиев.
Нещата изглеждат много ясно подредени, аз вярвам, че политическата криза в България е на път да бъде решена, защото, благодарение на консенсуса, постигнат преди два дни, имаме яснота - оставка на Орешарски, след това консултации при държавния глава с парламентарно представените политически сили и тези, които имат представителство в Европейския парламент, и на 6 август - служебно правителство, каза Росен Плевнелиев.

Гарантирам, че ще чуя, ще бъда отворен, но крайната отговорност е единствено моя, заяви държавният глава.
"Ще сложа подписа си не само зад министър-председателя, но и зад всеки от членовете на служебното правителство. Единствената отговорност е на държавния глава. Ще я нося, имам готовност, имам и опит, мога да уверя нацията, че ще се отнеса много сериозно към своите ангажименти", изтъкна Плевнелиев, който отговори на въпроса на съвместната пресконференция с молдовския си колега Николае Тимофти.