Собствениците на архитектурен паметник на ул. „Александровска“ 12 спасяват сградата и изпълняват предписания на Общината за укрепване на опасните фасадни елементи. Един от тях преди години се беше откъснал и стоварил на уличното платно, за щастие без да нарани никого.
Ремонтът на сградата вече е факт и изпълнителят „Фортик строй“ ЕООД обещава, че тя ще бъде възстановена в предишния си блясък в рамките на 2 месеца. Вчера беше завършена една малка част от фасадата откъм „Александровска“ до Юнионбанк.
Архитектурният проект е на арх. Ангел Ангелов, а конструктивният - на инж. Василий Каченюк.
Идеята е сградата да бъде възстановена в автентичния си вид, обяснява собственикът на строителната фирма Венцислав Коев. Мазилката е като оригиналната, каменните елементи се запазват, но се укрепват със скрити метални конструкции. Това важи и за балконите. Ще бъде подменен покривът, всички използвани материали са русенски, но качествени. На силиконовите бои например производителят дава 5 години гаранция, но те могат да издържат много повече, уточнява Коев. И за да е ясно за какво става дума, посочва, че други частни сгради, ремонтирани от неговата фирма, дълго време не са мръднали - между 9 и 12 години. 
„Фортик строй“ е специализирана в ремонти на архитектурни паметници на културата.
Правим вече 5-та русенска къща, скоро ни предстои да започнем реставрация и на още един паметник на културата, казва Венцислав Коев. Той отбелязва, че изборът на подходящ изпълнител за ремонта на „Александровска“ 12 е отнел почти цяла година, тъй като са проучвани много оферти и качествата на изпълнителите.
Когато частникът си дава парите, иска да знае, че няма да отидат на вятъра, подчертава строителят.
Имотът, който сега се реставрира, е построен през 1925 година от братя Рачеви - известни търговци, които три години по-късно откриват в партерния етаж голям колониален магазин за деликатеси, балкански кашкавал, сирене, масла, английски риболовни мрежи, корк и въдици. Днес колониалът е разделен на магазин за детски стоки и пекарна за закуски.
Собственици на ъгловата сграда с фасади откъм „Александровска“ и „Константин Иречек“ са Минчо Рачев и Виолетка Дончева, наследници на братя Рачеви. Къщата е обявена за архитектурен паметник като част от ансамбъл през 1995 г. Стилът й е късен сецесион, с елементи на арт деко.
Фактът, че собственици на паметници на културата в Русе проявяват загриженост и инициативност да ги опазят, е добра новина, тъй като всеобщо е разбирането на русенци, че именно архитектурното наследство прави града ни уникален. Лошото според Венцислав Коев обаче е, че в Русе все по-рядко се намират добри строителни кадри, майстори и техници. Поради това той смята, че е голяма грешка, че младите хора загърбват професионалното обучение. Строителната гимназия дава много добра подготовка, много съм доволен от нейните кадри, а освен това тя е единственото училище, което произвежда ръководители, подчертава Коев.