Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че се опитва да дестабилизира целия район посредством украинската криза, предаде Ройтерс.
В ежегодната реч пред дипломатическия корпус държавният глава увери също, че Русия ще продължи да защитава етническите руснаци в чужбина, в това число и като използва политически, икономически и хуманитарни средства.

Относно кризата в Украйна и това, че не беше удължено прекратяването на огъня там, Путин посочи, че той и неговите европейски партньори не са успели да убедят украинския президент Петро Порошенко за това удължаване. „За жалост президентът Порошенко взе решението да поднови военната операция и ние, имам предвид себе си и моите европейски колеги, не можахме да го убедим, че

пътят към стабилен, силен и дълготраен мир не минава през войната“,

каза руският президент. „Сега Порошенко носи пълната не само военна, но и политическа отговорност за войната в Източна Украйна“, добави Путин.
Руският президент подчерта още във връзка с Украйна, че зад „хубавите приказки за свободен избор и за европейско бъдеще се скриват опити да се превърне Украйна в зависима територия с всички произтичащи от това политически, икономически и социални последствия“, предаде ИТАР-ТАСС.
Путин увери, че Русия ще продължи да оказва помощ на бежанците от Украйна.

Относно случаите на убийство и раняване на руски журналисти в Украйна, руският президент посочи, че в тази страна се води целенасочена дейност по ликвидиране на представители на пресата.

По въпроса за газовите доставки Путин предупреди, че съвестните потребители и доставчици на газ не трябва да страдат от действията на украинските политици, предаде Ройтерс. Той упрекна Киев, че е поискал напълно неоправдано намаляване на цената за доставките на руски газ и обвини украинските власти, че използват методите на шантажа по време на преговорите за цените на газа, допълва агенцията. Путин припомни, че от 16 юни Украйна е приведена в режим да предплаща за доставките на газ, което означава, че ще получава толкова гориво, за колкото плати, предаде ИТАР-ТАСС. Той подчерта, че реверс на газ за Украйна от Западна Европа няма и не може да има.

В речта си държавният глава увери още, че

Русия ще продължи да насърчава реализацията на газопровода „Южен поток“,

независимо от известните трудности пред него, предаде ИТАР-ТАСС. Той припомни, че съвместно с европейски компании Русия е изградила „Северен поток“.
Руският президент нарече Европа естествен и важен търговско-икономически партньор на Русия. Той поясни, че новосъздаденият Евразийски икономически съюз е отворен за всички страни от Общността на независимите държави, които все още не са влезли в него. Путин призова като цяло Запада да вижда в ответната страна не само конкуренти, но и партньори.

Държавният глава поясни, че Русия отсега нататък има намерение да поддържа

равнопоставени отношения със западните държави,

след като е защитавала геополитическите си интереси в украинската криза, предаде АФП. „Случилото се в Украйна е натрупване на негативни тенденции в световните дела. Надявам се, че прагматизмът все пак ще надделее, че западните страни ще изоставят своите амбиции, ще започнат за изграждат отношения основаващи се на равнопоставеността, на взаимното уважение“, каза Путин, цитиран от АФП.

Във връзка с отношенията на Русия с външния свят Путин спомена оформилата се на световната сцена руско-китайска дипломатическа връзка и подчерта, че тя не е насочена против никого, предаде ИТАР-ТАСС.

Относно отношенията на Русия със САЩ Путин увери, че Москва не се готви да ги преустанови, въпреки, че те се влошиха, но не по руска вина, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорейки за САЩ обаче Путин засегна темата за френските банки и за френските хеликоптероносачи „Мистрал“ за Русия, предаде АФП. Путин изрази предположение, че проблемите на френските банки в САЩ са резултат от шантаж, упражняван, за да може Париж да се откаже да достави „Мистрал“ на Русия. „Ние сме в течение за натиска, който нашите американски партньори упражняват върху Франция, за да се откаже тя от доставките на „Мистрал“ за Русия“, каза Путин и добави, че на Франция е било дадено да разбере, че ако тя се откаже от тази доставка, санкциите върху банките ще бъдат вдигнати или намалени, предаде АФП.
Франция ще достави на Русия два военни кораба „Мистрал“ през есента, което поражда напрежение между Париж и неговите съюзници, отбелязва АФП.