Триптих в малък формат на Франсис Бейкън, изобразяващ любовника му Джордж Дайър, беше продаден на търг в Лондон за 26,7 милиона паунда.

Смята се, че творбата от 1967 г., нарисувана в три рамки с размери 28 на 36 см, се основава на снимки, направени от приятеля на Бейкън Джон Дийкин. Картината е един от едва петте известни триптиха на Дайър в малък формат.

За първи път творбата се появява на търг. До 1970 г. тя се намира в частна колекция. Сотбис съобщи, че на търга е бил подобрен предишният рекорд за творби на Бейкън в този формат от 23 милиона паунда. "Движещата сила тази вечер беше страстта", заяви Чейен Уестфал от Сотбис.

"Картината на Бейкън беше купена от колекционери, които истински желаеха да го имат. Това беше изцяло частен пазар, идващ буквално от всяка част на света, и хората искаха да притежават това прекрасно произведение и да живеят с него", допълни същият източник.

На търга със съвременни произведения на изкуството бяха продадени още маслената картина Country-rock (wing mirror) на шотландския художник Питър Боиг за 8,5 милиона паунда и "Девет многоцветни Мерилин" на Анди Уорхол за 4,6 милиона паунда.