Не познавам нация, не съм срещал нация или народ, който да преуспее, който да постигне целите си разделен. Това каза бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.
Бившият премиер бе сред гостите на отбелязването на юбилейната 100 годишнина на Върховния административен съд (ВАС). На нея бяха поканени първите държавни мъже, сред които и председателят на НС, премиерът, президентът, както и първите в съдебната система, сред тях и главния прокурор и председателят на ВКС.

Пред всички тях Симеон Сакскобургготски подчерта, че няма съмнения, че всеки един по един или друг начин цели именно успеха, напредъка и добруването на обществото.

"Мисля, че има много начини да се постигне това. Ако започнем, търсейки допирните точки, вместо това, което ни дели. Ако има малко повече диалогичност, взаимоуважение, но и същевременно най–вече да се вслушваме в думите на другия, преди да се изкажем и въобще да положим толерантността", каза той. Симеон Сакскобургготски призна, че е получавал критики, защото е бил "прекалено толерантен".

"Не е така – човек не може да бъде никога прекалено толерантен. Напротив, трябва да уважава всички, мнението на всеки един, независимо от това, което човек мисли. И с това желание да видим едно общество, което се обединява и което може наистина да изведе каруцата. Ако теглим всички в една и съща посока съм твърдо убеден, че ще се постигне", каза бившият премиер.

Бившият премиер посочи, че ВАС е създаден по времето на царуването на дядо му. Той подчерта, че за него ролята на ВАС е гаранция за едно демократично общество. Върховенството на закона е в основните на една държава и най-вече в държава-членка на ЕС.

Председателят на ВАС Георги Колев отчете важната роля на съда в момента и каза, че ВАС и другите административни съдилища функционират като почти безупречен механизъм. Георги Колева каза, че това се дължи на хората, които работят в тях. Той говори за бъдещето и изтъкна, че развитието на административното правосъдие в България. Георги Колева каза, че доста от колегите им са запознати с една концепция - бъдещето структуриране на Централен административен съд. Лично той счита, че създаването на такъв би довело до една цялостно завършена структура на административните услуги в България.

Президентът Росен Плевнелиев каза, че справедливата и ефективна система на правораздаване е много повече от национален приоритет. "От системата на правораздаване започва всичко, тя дава своето отражение върху всеки аспект на нашия живот и на практика е в основата на всяка една държава, която се определя като правова", каза той. Държавният глава изтъкна, че работеща и независима система на правораздаване е една от най-важните предпоставки за осъществяване на всички национални приоритети. "Без справедливост няма пазарна икономика", изтъкна президентът и посочи, че без справедливост няма пазарна икономика, инвестиции и работни места, работещи институции, няма развитие. "Живеем в трудни дни, не можем да останем безучастни към ситуацията, в която се намира държавата и народа", каза държавният глава и посочи, че България разчита и на ВАС за повишаване на доверието на хората в правораздаването и в държавните институции. Сред основните ни приоритети като нация трябва да бъде справедливостта за гражданите чрез ефективна и независима съдебна система, каза президентът и припомни и присъединяването ни към ЕС, където върховенството на закона е основен фундамент.

Премиерът Пламен Орешарски посочи, че историята на ВАС е свидетелството за не последователната политика на държавата в областта на правораздаването. "Нещо повече, тя е непряк показател за противоречивото развитие на демокрацията и демократичните традиции у нас", каза Орешарски и посочи, че от създаването си ВАС е закриван и откриван няколко пъти.

Проф. Лазар Груев, председател на ВКС, посочи, че за тези години е имало и възходи, и падения. Той връчи на председателя на ВАС почетен знак пакет на ВКС. Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза уважението към работата на съдиите и подчерта, че ВАС е от институциите, които градят държавността.