Много или малко е обезщетението от 15 000 лева за една обезобразена при катастрофа жена - това беше въпросът, на който Русенският окръжен съд трябваше да даде отговор. Искът е заведен от застрахователна компания, за която всяка сума над 10 000 лева е прекомерно висока.
Ж.Ц. е пострадала при инцидент, за който няма никаква вина. На 29 април 2012 година тя се возела в микробус, в който буквално се врязала лека кола. Причината - неспазено предимство.
Освен травматичния шок и сътресението на мозъка, жертвата трябвало да преживее и вида на множеството разкъсни рани, които получила по тялото и главата. Грозните и груби белези от тях не са се махнали и до днес, а според лекарите част от тях ще си стоят за спомен, докато жената е жива. И до ден днешен в тялото й има парчета стъкло, които не са били извадени след катастрофата. Последиците от пътния инцидент се изразяват и в множество други оплаквания, които още не са отшумели.
Колата, която се врязала в микробуса, е била застрахована. Затова жертвата иска обезщетението си от компанията. Районният съд определя, че на жената трябва да се изплатят 15 000 лева. Следва обаче обжалване и пред РОС, тъй като сумата била „прекомерно висока“ и несправедлива. Въпреки че вероятно е равна на една или максимум две заплати на висшите шефове в компанията.
Съдът беше категоричен, че компанията трябва да плати присъдените 15 000 лева. Но и това решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС.