Цената на тока и парното в Русе се повишава от 1 юли, става ясно от обявеното по-рано днес решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Първоначалният проект на регулатора предвиждаше поевтиняване на електроенергията, но драстично поскъпване на битово горещата вода. Противно на всички очаквания обаче регулаторът обърна цялата си концепция, така че токът да повиши цената си минимално, а парното - двойно по-малко от предвижданията.
От 1 юли 2014 г. до 30 юни 2015 г. клиентите на „Енерго-Про“ ще плащат по 0,16356 лв./Квтч дневна енергия или с 2,5% повече. Поскъпването на нощния ток е с 1,01% до 0,08951 лв./Квтч.   
По сметките на регулатора, увеличението на една средна сметка за ток от 50 лева с новите цени ще бъде от порядъка на около 1,30 лева.
Един Мвтч топлинна енергия от днес струва 71,23 лева без ДДС или с 6,34 лева повече отколкото за последните 6 месеца. Цената е малко по-ниска онези 72.56 лв./Мвтч, които искаше за утвърждаване „Топлофикация Русе“ и е коригирана значително надолу спрямо предложените от експертите на регулатора 77,14 лева. Така в крайна сметка излезе, че държавната комисия се е съобразила в голяма степен с вижданията на дружеството, което настояваше цената да бъде по-поносима за домакинствата. Леко спрямо първоначалния проект се повишават и цените, по които ще се изкупува произвежданата от „Топлофикация Русе“ електроенергия, които дружеството смяташе за твърде ниски.
Определената цена на битово горещата вода за нашите клиенти е с близо лев по-ниска от тази, за която ние настоявахме. Удовлетворени сме, че нашето настоятелно желание за социално поносима цена за русенци бе осъществено, благодарим за подкрепата, която ни оказаха ръководството на Община Русе в лицето на кмета Пламен Стоилов и всички русенски медии, заяви директорът на „Топлофикация Русе“ Георги Недев.
Няма да ни лесно с цените на електроенергията, които ДКЕВР ни даде. С тях ще ни е трудно да осъществим плановете си за инвестиции. Но смятаме, че с използването на определени резерви можем да постигнем положителен оперативен финансов резултат до края на тази година. За реализирането на тази цел се надяваме да няма резки промени в цените на ресурсите. Ще разчитаме и на диверсификацията на горивото, за която работим - вярвам, че до края на годината ще успеем да вкараме в експлоатация инсталацията за изгаряне на биомаса и да увеличим нейния дял в обема на горивата, каза Недев.