Крис Хемсуърт и Натали Портман се завръщат в приключенския екшън „Тор: Светът на мрака“, който е едновременно продължение на „Тор: Богът на гръмотевиците“ и на „Отмъстителите“. Премиерният филм разкрива премеждията на могъщия отмъстител Тор след като спасява Земята заедно с другите членове на ЩИТ. Както и „Железният човек 3“, филмът проследява събитията след голямата битка в Ню Йорк, с която завърши блокбастърът „Отмъстителите“.
Този път Богът на грамотевиците Тор /Крис Хемсуърт/ е въвлечен в битка със загадъчен враг, предшестващ самата Вселена, и трябва да се бори не само за запазването на Земята, но и за спасението на Деветте измерения - всички обитавани светове според скандинавската митология.
Възстановяването на реда във Вселената ще изправи Бога на гръмотевиците срещу древната раса на Тъмните елфи, предвождана от отмъстителния Малекит, чийто стремеж е да опустоши всички светове и да ги потопи отново в мрак. Тъмният елф е противник, когото дори Один и Асгард не могат да победят. Тор трябва да тръгне на най-опасното и лично пътуване до сега, което ще го събере отново с Джейн Фостър /Натали Портман/ и ще го принуди да пожертва всичко, за да спаси света ни.
В „Тор: Светът на мрака“ се завръщат и други ключови персонажи от света на Марвел. В ролята на Локи, непокорният и озлобен брат на Тор, отново се превъплъщава актьорът Том Хидълстън, а в ролята на баща им Один влиза за втори път легендарният Антъни Хопкинс. Стелан Скарсгард ще видим отново като доктор Ерик Селвиг, който в „Отмъстителите“ попадна под властта на Локи.
Режисьор на продукцията е Алан Тейлър, добил популярност с работата си по култовия тв сериал „Игри на тронове“.