Нито една кандидатура не е подадена за обществен посредник три седмици след обявяване на конкурса, показа справка на „Утро“. За разлика от това обявата за конкурса, която е качена на сайта на Общински съвет, се радва на малко по-голям интерес - разглеждана е общо 63 пъти.
Искането Русе да се сдобие с омбудсман бе поддържано месеци наред от нароилите се знайни и незнайни обединения, претендиращи, че говорят от името на гражданите. След неколкократни настоявания Общинският съвет прие правилник за дейността на бъдещия обществен посредник и обяви конкурс. Междувременно във Фейсбук дори се проведоха избори за бъдещ омбудсман и препитвания на кандидатите за творческите им планове, ако заемат позицията. 10 дни преди крайния срок за кандидатстване обаче наплив от желаещи няма. Дали типично по български се чака последният момент, или ентусиазмът вече се е изпарил, ще стане ясно съвсем скоро.
Право да се кандидатират за тази обществена длъжност имат всички пълнолетни граждани, които не са осъждани, имат постоянен адрес в Русе, завършили са висше образование с магистърска степен и имат поне 5 години трудов или осигурителен стаж.
Заявленията за участие в конкурса се приемат до 10 часа на 11 ноември в деловодството на Общинския съвет.
Всички допуснати до конкурса кандидати на 12 ноември ще се явят на събеседване, за да се проверят познанията им в правозащитната област и вижданията им за връзката им с гражданите и местната власт.