Въпреки бедността, българите са сред европейците, които купуват жилище със сравнително малко финансови усилия. Международно изследване на „Делойт“ сравнява финансовите усилия, необходими за купуването на жилище в Европа. За жилище от 70 квадратни метра датчаните работят 2 години и 1 месец. Във Великобритания, Италия и Франция европейците трябва да работят 8-9 години. В България са необходими 5-6 години, показва изследването.
Сметките за Русе показват, че при средна цена на жилище от 70 квадрата от 30 000 евро и средна заплата за региона от 659 лева, са необходими брутните заплати за 7 години и 5 месеца. Сравнението с други областни центрове е неблагоприятно за нас, тъй като доходите на русенци са под средните за страната. Спрямо столицата обаче достъпността на жилищата е един от малкото показатели, в които имаме предимство. Един жител на София трябва да вложи в ново жилище над 10-годишна своя брутна заплата.
Изчисленията показват, че от 2000 година досега в момента жилище може да се купи с най-малко заплати. Преди кризата за нов дом русенци трябваше да събират заплати за по 10-12 години. Оттогава обаче цените на имотите паднаха почти наполовина, а доходите се увеличиха, макар и не толкова, колкото би ни се искало.
Не трябва да забравяме, че тези числа са условни. Цените на жилищата са различни, както и заплатите по местоживеене и сектори. Усилието би било по-малко за специалистите по комуникация и по-голямо за служителите в администрацията.
Въпреки че лятото се счита за отпускарски сезон, брокерите очакват сделки и през следващите месеци. Причината е, че много хора използват лятната почивка, за да вземат решение за важната стъпка. Гурбетчиите също използват посещението на роднините за покупка на жилище в България. Това е тенденция от последните години, която се очаква да продължи и това лято.
Вода в мелницата на брокерите налива и шумотевицата около банките, накарала една част от спестителите да си изтеглят депозитите от трезорите. Сега те трябва да мислят къде да скътат спестяванията си и вероятно покупката на имот ще бъде една от първите алтернативи.