Всяка от фирмите, поддържащи уличните кафе автомати, отчита поне по 2-3 разбити автомата месечно. Ако крадците ударят монетника с все парите в него, възстановяването на машината излиза средно към 250-300 лева. Ако обирджиите изтърбушат само касата обаче, собствениците направо са доволни, тогава щетите им излизат в пъти по-малко. Но тази „радост“ им се случва по-рядко.
Крадците шетат най-често през зимата, през лятото или са на море, или намират други доходи, но не пипат толкова, разказа управителят на една от фирмите, обслужващи вендинг автомати в Русе Борислав Андреев. Всичките му машини са включени към СОТ, но се оказва, че и той не помага особено - още докато стигне сигналът до дежурната част, крадците вече са изчезнали.
За всички посегателства сме подавали сигнали и са започвали да търсят извършителите. Но най-често после получаваме писма, че делата се прекратяват. Не виждам полезен ход, като че ли няма как да се справим с тази напаст, вдига рамене Андреев.
Според него работещите в момента в Русе машини за кафе са около 500. Колко от тях са станали жертва на апашите обаче, не може да каже. Факт е, че след обирите някои от пострадалите автомати така си и остават - със зейналите дупки на мястото на механизмите, те са просто купчина желязо, оставено на дъжда.