Лидерите на ЕС се споразумяха за назначаването на бившия министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия за 2014-2019 година. Това съобщи днес председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.
Жан-Клод Юнкер не е "подходящ човек", който да оглави Европейската комисия, настоя днес британският премиер Дейвид Камерън, преди днешния втори ден на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел. Очаква се на тази среща лидерите на 28-те страни членки да издигнат официално кандидатурата на бившия премиер на Люксембург за председател на ЕК.

Камерън, който е твърдо против федералистките убеждения на Юнкер, е предупредил колегите си, че ще защитава позицията си с всички сили, твърдят европейски източници.

Няколко европейски лидери днес потвърдиха подкрепата си за Юнкер, когото датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит нарече "опитен политик".

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд коментира, че решението зависи от "баланса между институциите", където от едната страна е Европейският съвет, в който са представени държавите членки, а от другата е Европейският парламент като представителна институция на гражданите.

"Не става дума за личности", каза Рейнфелд, но добави, че Юнкер е "човек, който може да бъде избран".

"Британската позиция е понятна", каза белгийският премиер Елио ди Рупо. Той обаче подчерта, че не бива британците да блокират 26 или 27 други държави, които са постигнали съгласие.