Да влезе в българския национален отбор по колоездене и така да си извоюва правото да участва в предстоящото европейското първенство по колоездене с трикольора на трикото. Тази цел си е поставил 17-годишният Преслав Димитров от Русе, когото съдбата от съвсем малък праща в Англия. Симпатичното русоляво момче стана популярно още преди две години, когато британската преса го нарече Краля Пресли заради забележителните му постижения в спорта. Като страстни почитатели на играта на думи и на асоциации журналистите всъщност
комбинираха името на талантливия млад българин Преслав с Краля на рока Елвис Пресли
Така с един куршум повалиха два заека - от една страна с две думи обявиха, че пред очите на всички се ражда суперталант, а от друга се избавиха от трудното за произнасяне българско име.
Преслав учи в спортен колеж в Англия, но всяко лято прекарва част от лятната си ваканция в родния град. И в Англия, и на родна земя той упорито се готви за спортни подвизи. Първото състезание е тази вечер в Казанлък.
„Ще караме индивидуално по часовник 19 километра на шосе, като целта е да се постигне най-добро време“, разказва колоездачът.
Вторият ден ще е доста по-тежък - всички състезатели ще тръгнат заедно и ще трябва да изминат 110 километра. Сред най-трудната част от маршрута е изкачването на 12-километров наклон. За да се представи на ниво, Преслав е донесъл в България професионалния си велосипед и се надява той да му помогне за добро класиране.
Тийнейджърът
тръгна за състезанието с амбицията да го спечели
въпреки че предварително беше наясно, че конкуренцията ще е голяма. Сред нея е и младеж от Силистра, който пък специално идва от Италия, за да се включи в надпреварата.
Между 4 и 6 юли, отново в Казанлък, на Преслав му предстои и още едно състезание, след което националните селекционери ще решат кого да включат в отбора за европейското в Швейцария от 11 до 13 юли.
Не съм спирал да тренирам. Много искам да спечеля повиквателна за националния отбор и се готвя непрекъснато. Първенството в Швейцария за мен е възможност да направя нещо добро и за себе си, и за родината си, казва зряло Преслав.
Заради голямата цел от седмиците, през които е в Русе, той изобщо
не се е отдал на разпускане и забавление с приятели
за каквото масово мечтаят тийнейджърите на неговите години по време на лятната си ваканция. Напротив - дори вече е картотекиран официално в русенския клуб и тренира под ръководството на тукашен треньор.
Докато е в Англия, Преслав успява да балансира с ученето и тренировките. Той е завършил училищното си образование по тамошните стандарти и дори вече е приключил първата година от обучението си в спортен колеж. Въпреки страстта си към колоезденето и отличните условия за тренировки и развитие на Острова младият българин споделя, че лошото настроение на британския климат понякога му идват в повече.
„През зимата, особено когато е студено, малко ми дотяга карането“
разказва тийнейджърът, чиято воля и любов към спорта побеждават в надпреварата с времето и моментните пориви да се откаже от всичко.
Сред последните му забележителни постижения е класирането на девето място в национално състезание в Англия, в което сили са мерили над 100 участници. Ако имаше британско поданство, със завидните си резултати Преслав не просто щеше да бъде повикан в националния отбор, а щеше да бъде обгрижван и ухажван, но той е с българско гражданство и затова мечтата му е да влезе в отбора на родната си страна.
Иначе на Албиона победите на Преслав са следени отблизо и с интерес от пресата, а публикациите за него в „Обзървър“ и „Солихъл нюз“ са окичени на табла в училището на момчето, от което вече взе диплома.
Сред най-високите му отличия е първото място в офроуда за Средна Англия. Самият той разказва, че
дори не помни колко различни медали и грамоти има от извоювани престижни класирания в надпревари
За него най-важни са победите и спечелените първи места, затова е устремен най-вече към постигане на върхове.
Преслав напуска България, когато е още съвсем малък. Отпечатъкът за това е видим особено с течение на годините, тъй като тийнейджърът говори чудесно родния български, но с един типичен, макар и лек британски акцент, който дори му придава шик. В Русе завършва първи клас в „Йордан Йовков“, а спортът е неизменна част от детството му. Първоначално започва да тренира футбол, след това се увлича по плуването, докато на 13 години не се запалва по най-голямата си страст - колоезденето.
Всъщност искрата към този вид спорт пламва по съвсем прозаичен начин. Преслав, както повечето тийнейджъри, искал от майка си да му купи едно обикновено колело, което да кара около дома. Нищо странно. Но едва ли някой е подозирал, че тази негова осъществена мечта ще го праща всяка неделя на различни състезания.
Любимата дисциплина на тийнейджъра е колоездене по писта. Там трупа и завидни успехи. Характерното за този вид
състезания е, че се правят на писта с дължина около 60 км, подобна на тази за „Формула 1“
но специално подготвена за колоездене, която състезателите обикалят в рамките на 40 минути, обяснява Преслав. При този вид състезание може да се развие висока скорост, която при спринта достига до 60 км/ч.
Може би именно това е една от причините колоезденето на писта, при което целта е да не позволиш съперниците да те изпреварят, да е любимата дисциплина на Преслав.
В по-трудната категория - офроуда, която и повече се отдава на младия русенец, се включват повече изпитания и сякаш колоезденето не е в същината на състезанието. Надпреварите продължават по един час, използват се планински колелета, а трасето далеч не е гладко и чисто, а напротив - кал, трева и други рисковани препятствия.
Пресли разказва обаче, че
офроуд трасетата са сериозно изпитание за велосипедистите и са истински сървайвър
Най-често до трудно оцеляване в състезанието се стига, когато колелетата се задръстят от солидно количество кал и буквално блокират. Рискове има обаче и по време на традиционно колоездене на иначе сух и чист терен - когато гумите гръмнат.
Макар съзнателните години от живота на Преслав да са преминали основно в Англия, той чисто по български отбелязва привичната за британците студенина. Макар че осъзнава подреденият начин на живот там и възможностите за качествено образование, Пресли споделя, че Русе му харесва повече независимо от купищата неуредици.
Близките му в Русе също го чакат с нетърпение всяка година, а сега имат още един повод за вълнение. Всички ще му стискат палци да успее тази вечер и утре в Казанлък и да облече националното трико.