Бившата баскетболистка на "Дунав 8806" Радослава Бъчварова получи наказание и от ФИБА Европа за неявяването си в националния отбор без уважителни причини.

В решение от 28 октомври 2013 г. Генералният секретар на ФИБА Европа Камил Новак пише, че поради нейното неявяване за целия период, определен от Българска федерация баскетбол за подготовка и участие в официалната квалификация за Евробаскет 2015, "на състезателката Радослава Бъчварова няма да бъде позволено да участва в Европейските клубни турнири на територия под юрисдикцията на ФИБА Европа за срока на тази спортно състезателна година".

Както е известно, състезателката бе наказана на основание чл. 6, т.1.1 от Правилника за състезателните права и статута на състезателите за неявяването си на лагера на националния отбор за жени това лято. Според Правилника тя е със спрени състезателни права за 15 мача у нас, няма право да работи в системата на БФБаскетбол за 2 години (при отказ от състезателна дейност), а клубът, който поиска да я картотекира, трябва да плати 5000 лв.

Това лято Бъчварова не се яви на лагера на националния отбор, въпреки опитите на селекционера на тима ни Георги Божков и помощника му Стефан Михайлов да я привлекат. Бъчварова получи и официална покана в тогавашния си клуб – Левски, заедно с още две свои съотборнички.

Арбитражната комисия разгледа случая след жалба от баскетболистката за отмяната на санкцията, но счете, че решенията на ДК са законосъобразни в смисъла на Правилника за статута и състезателните права и сметна жалбата за неоснователна.