Лидерите на ЕС провеждат среща в Брюксел, на която се очаква да потвърдят бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия.

Това се очаква да се случи въпреки силната съпротива на Великобритания. Британският премиер Дейвид Камерън смята, че Юнкер подкрепя по-близък политически съюз и може да блокира реформирането на ЕС.

Възможно е Камерън да поиска безпрецедентно гласуване за назначението, което обичайно става с консенсус. Останалите лидери обаче вероятно няма да се съобразят с безпокойството на британския премиер.

Усилията на Камерън да блокира Юнкер претърпяха тежък удар тази седмица, след като съюзниците му промениха тактиката. Германският канцлер Ангела Меркел даде надежда на британския премиер, след като се съгласи с гласуване по въпроса, ако няма консенсус. Но Холандия и Швеция заявиха, че ще подкрепят Юнкер.

В миналото такива ключови назначения бяха решавани чрез неформални преговори в Европейския съвет. Тъй като Унгария е единственият поддръжник на Камерън в момента, анализаторите считат, че Юнкер вероятно ще бъде подкрепен с голямо мнозинство, дори ако се стигне до гласуване. Юнкер е изборът на дясноцентристкана Европейска народна партия, която спечели най-голям брой места в Европейския парламент.

На срещата на върха днес се очаква да бъдат подписани споразумения за търговско партньорство с три бивши съветски републики – Украйна, Грузия и Молдова. Споразуменията за асоцииране предвиждат страните да се съобразят със стандартите на ЕС, включително с въвеждането на нови митнически регулации, контрол на качеството и свободна конкуренция на пазара.

В първия ден от срещата на върха вчера премиерите и президентите на 28-те държави членки загърбиха различията си, за да почетат 100-годишнината от избухването на Първата световна война на церемония в град Ипер, Белгия.