Гугъл започна да прилага "правото да бъдеш забравен", предписано от Съда на ЕС – връзките, чието премахване е било поискано от интернет потребителите, изчезнаха от резултатите за търсенето, съобщава агенцията за електронна репутация ReputationVIP.

"Благодарение на нашите алгоритми установихме, че страниците са били премахнати", съобщи собственикът на агенцията Бертран Гирен. По време на търсене с името на даден човек Гугъл вече не показва някои резултати, а вместо това се появява надпис: "някои резултати може да са били премахнати в съответствие с европейската директива за защита на данните".

Европейският съд реши, че търсачките трябва да премахват позоваването на стари или неуместни страници, засягащи даден човек, след жалба на испански интернет потребител, който видял линкове към статия от 1998 г. относно изземването на негов недвижим имот.

В началото на юни Гугъл публикува онлайн формуляр, който позволява на интернет потребителите да поискат премахване на страница, в която се споменава тяхното име. За четири дни на сайта бяха получени 41 000 молби.

Гугъл уточнява, че приема премахването на резултати от търсене, само ако те са "неадекватни, неуместни или прекомерни" и че всяка индивидуална молба е разглеждана, за да се постигне "справедливо равновесие между правата на човека да контролира личните си данни и правото на обществото да има достъп до тази информация и да я разпространява".

Гугъл припомня, че може да премахне позоваването, но не и самата страница и анулира само позоваването при търсене, съдържащо името на даден човек. Освен това търсачката премахва резултатите само за търсене в европейските й страници. Така при търсене в Гугъл Канада могат да се появят позовавания, отменени от Гугъл Франция.

Създаването на право да бъдещ забравен в интернет отразява нарастващото безпокойство на интернет потребителите относно контролирането на онлайн репутацията им и защитата на личните им данни.