Беше страшно. Не сме виждали подобно нещо от години. Така жители на Бъзовец описваха бедствието във вторник вечерта. Това е най-тежко пострадалото в мощната и внезапна буря село в региона.
Кметът Георги Малев обясни, че за двайсетина минути са паднали 50 литра вода на квадратен метър, а дъждът е бил придружен от невиждана градушка с големина на лешник. Река Бъзовска е излязла от коритото си в долната част на селото, край бившата консервена фабрика. Наводнени са две къщи - едната необитаема от години, а вода е влязла в приземните етажи на други домове, като е създала главоболия на стопаните им. Имало е и авария на водопровод, като в част от селото няколко часа е била без вода.
Вчера от сутринта с фадрома и с трактори се разчистваха калта и камъните от основния път, който наскоро е бил асфалтиран по европроект. Снощи движението по него е било спряно за няколко часа.
„От няколко места е слязла вода, която се е събрала в река Бъзовска. Миналата година бе изготвен проект за прочистване и удълбочаване на малката река, за който все още няма отговор от министерство“, обясни кметът на Бъзовец Георги Малев.
Реката е подкопала основите на един от мостовете в централната част на селото - до детската градина, и той ще бъде затворен за движение, а друг малък железен мост, отвеждащ до някогашния младежки лагер към консервената фабрика, е бил съборен. В този район се намира и една от наводнените къщи, в която живее възрастна жена. Екипи на пожарната са отводнявали на място.
Най-големи обаче са пораженията от градушката. Около 80 процента от зеленчуковите насаждения в градините на хората са унищожени, като ледените парчета са се задържали вчера до ранните часове. Стопаните вчера пръскаха с препарати насажденията си, за да могат да спасят поне малка част от тях.
Залято с тиня е и наскоро изградено игрище с изкуствена тревна настилка.
„Игрището и детската площадка ги направихме преди около месец за 110 000 лева и още не сме ги откривали официално“, обясни Малев.
Хората в селото си спомнят, че за последно такова бедствие е имало през 1989 г., когато в придошлата река се е удавил и мъж.