55-годишен учител в професионална гимназия е задържан в момент на вземане на подкуп от ученик.

Белезниците щракнали около китките на Димитър Димитров в 16,00 часа вчера. За този час учителят си бил насрочил среща с ученика на улица "Марица" в Шумен. Д.Д. взел 200 лева – част от исканите 500 лева за успешно вземане на изпит.

Димитър Димитров бил учител по предмета "Горско и ловно стопанство" в Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав. Той бил член на комисията за провеждането на държавен изпит за поучаване на професионална квалификация. Той сам предложил да помогне при вземането на изпита срещу 500 лв. Това възмутило ученика и той сигнализирал полицията.

"Доколкото разбрах, отскоро е учител в гимназията. Разговарях с директорката, тъй като тя е работодател на учителя, и тя смята, че за някакво наказание може да се говори едва, ако като бъде доказана вината му в съда", каза шефът на просветния инспекторат Върбан Върбев.

"Едва днес се запознах със случая, когато въпросният учител не дойде на работа. Не знам как той би помогнал при вземането на изпит, тъй като той, въпреки че е член на комисията, изобщо не присъства в залата, където се провежда. Освен това въпросите се теглят чрез жребий", заяви директорката на гимназията Евдокия Антонова.

Тя обясни, че въпросният изпит за професионална квалификация е бил на 9-ти юни. Ученикът го е издържал успешно.

Димитров е задържан за 24 часа, образувано е досъдебно производство, казаха от пресцентъра на МВР.