Русенският окръжен съд пусна под домашен арест холандеца Корнелиус Бренченс, който бе арестуван във връзка с една от най-големите пратки контрабанден наркотик, залавяни някога в Русе. През май миналата година беше ударен каналът за внос на около 60 килограма кокаин за 3,9 млн. лева. Дрогата бе натикана в тайник на комбайн втора употреба, внесен у нас с кораб от Аржентина. Заради тази афера у нас бяха задържани двама - холандецът Бренченс и пловдивчанинът Николай Николов.
Делото все още се разследва. Всъщност почти всички следствени действия са приключени, но се чакат резултатите от пратените следствени поръчки в Холандия и Аржентина. Никой не може да каже кога властите в двете страни ще пратят исканите документи и протоколи от разпити. Неизвестността е особено стряскаща по отношение на Аржентина, където нямаме посолство, а дипломатическата поща до този континет пътувала едва два пъти годишно.
Преди няколко месеца законът у нас бе изменен и никой не може да бъде държан в ареста повече от година и половина, в противен случай може да осъди държавата в Страсбург.
54-годишният Бренченс е вече 17 месеца в ареста, максималният срок за задържането му изтича на 17 ноември. Затова бе освободен под домашен арест, като холандецът декларира, че ще живее в село Орешак, Троянско.