Малко по-леко ще минат хората и филмите с произведени от 2000 до 2009 година коли с екологични сертификати Евро 3 и 4, които ще ползват 30% отстъпка.
Досегашните преференции от 50% се запазват само за 3-4-годишните автомобили със сертифификати Евро 5 и 6.
Големият проблем, който се очертава поне засега, е как ще се изчислява данъкът, при положение че в информационната система на Общината няма данни за екостандартите. Наков отбелязва, че дори в талона на неговото „Рено Клио“ той липсва.
Според шефката на „Местни данъци и такси“ Даниела Робева до края на януари 2014 година се очаква информация от КАТ за броя на превозните средства с Евро 3,4,5 и 6. Тя отбелязва обаче, че по принцип новите коли са по-мощни, а облекченията се ползват при мощност до 74 kW /100 к.с./.
Освен това общините все още не разполагат със софтуер за изчисляване на новите налози. Те обаче очакват фирмата, с която имат сключен договор, бързо да реагира на промените.
Наков напомня на русенци, че 30 октомври е последният срок за погасяване на втората вноска за тази година за автомобилите, недвижимите имоти и данък смет. След тази дата ще се начисляват лихви.Близо 25 000 са автомобилите в Русе, произведени до 1999 година, съобщи Начко Наков от „Местни данъци и такси“. От догодина себствениците им ще плащат 50% по-висок данък заради законодателната промяна, която предвижда данъчни облекчения само за автомобили с категория за екологичност. Начков обаче успокоява, че в Русе данъците са едни от най-ниските в страната и администрацията не предвижда увеличаването им.