Премиерът Пламен Орешарски заяви, че Корпоративна търговска банка (КТБ) ще смени своите акционери, като на мястото на досегашните ще влязат Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВ).

„По същество банката ще смени акционерите си и ще влязат Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете“, обясни премиерът пред представители на граждански организации в Министерския съвет.

Орешарски напомни, че след оценка на активите и пасивите законът изисква да бъдат поканени действащите акционери да попълнят недостига на средства и да осигурят ликвидни средства. Нещо, което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създадоха напрежения, посочи премиерът.

Както Dnes.bg писа, Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли 2014 година, след като в петък БНБ постави търговската банка под специален надзор заради недостиг на ликвидност.

Премиерът посочи, че е участвал лично в разработването на схемата от БНБ за поставяне на Корпоративна търговска банка под особен надзор. Банковата система се регулира и надзирава от БНБ, затова водещата роля е на БНБ, а ние активно я подкрепяме в нейните усилия да реши този въпрос, подчерта той.

Орешарски каза, че всички сме били свидетели включително на медийни атаки към банката и е последвала „класическа клиентска паника“ и тегления на депозити, което доведе до необходимостта КТБ да бъде поставена под особен надзор.

„Нито една банка не държи всички спестявания в каса, за да може да ги връща във всеки един момент, тоест под такава угроза може да попадне всяка банка“, посочи премиерът.

Министър-председателят обясни, че задачата на квесторите, посочени от БНБ, е да оценят активите и да преценят дали КТБ е декапитализирана или не.

„Това, че не е ликвидна, виждаме всички, но дали е декапитализирана, предстои да се намери отговор от оценката на активите и съпоставката със задълженията“, каза Орешарски, като допусна, че това ще отнеме поне седмица.

Премиерът декларира, че ангажиментът банката да отвори врати на 21 юли ще бъде изпълнен.

Орешарски уточни, че не знае какви са активите в кредитния портфейл на КТБ, но посочи, че на този етап не бива да се разгласява какво има в него и какво е качеството му.