Инициативен комитет заплашва с протести, ако не се вземат бързи мерки за обезопасяване на ул. „Липник“ в Николово. Хората, които живеят на нея, я наричат Улица на смъртта, тъй като там през годините са се случили много трагични инциденти. Това посочват николовчани в писмото си до кмета Пламен Стоилов, областния управител Венцислав Калчев, директора на Пътна полиция, кмета на селото и медиите.
Независимо от факта, че в населено място ограничението на скоростта е 50 км/ час, там автомобилите обикновено минават с 80-90 км/ч. Имало и такива, които фучат със 120-140 км/ч. За капак на всичко през лятото се появили и безразсъдно летящи мотористи.
Председателят на инициативния комитет Божил Николов  пояснява, че „Липник“ е централна улица и е с изключително натоварен трафик, тъй като през нея минава и трафикът за Просена и Долно Абланово. А когато централният път към Мартен е затворен, целият поток за Силистра също се изнася по „Липник“.
Хората се опасяват от нови инциденти и настояват да им се осигури безопасност. Според тях какво и да струва това, въпросът не бива да се отлага, защото нищо не е по-ценно от човешкия живот.
Инициативният комитет предлага кметът Стоилов да свика спешна среща с експерти и граждани при кметицата на Николово Марийка Генова, за да се уточнят мерките, които следва да се вземат. Това за нас е въпрос на живот и смърт, пишат николовчани.
Хората имат основание да се оплакват, „Липник“ наистина е с много интензивно движение, а ограничението на скоростта не се спазва. Съвсем скоро там падна поредната жертва на автомобилната война, каза Марийка Генова. Допълнителен проблем е разкопаната и осеяна с дупки отсечка от кметството до чешмата заради непрекъснатите аварии на водопровода. По тази причина в момента на практика колите ползват само едното платно. Генова подчертава, че докато водопроводът не бъде подменен, пътят няма как да се оправи. Тя имала уверението на шефа на ВиК Сава Савов, че догодина тази инвестиция ще бъде предвидена.
Освен по въпросната улица проблеми със скоростта има и покрай улиците и детската градина, каза кметицата. Вчера тя е внесла докладна до кмета с искане пред двете сгради да се поставят легнали полицаи и светещи знаци.
Ще се ангажираме с проблемите на николовчани. Щом става дума за живота и здравето на хората, компромиси не можем да правим, така че приемам предложението на инициативния комитет да търсим решение, коментира и кметът Пламен Стоилов. Той заяви, че мерките ще бъдат обсъдени в Общинската комисия за безопасност на движението. Пътна полиция също ще бъде сезирана да засили контрола върху недисциплинираните водачи. Истината е, че има знаци, но те не се спазват и това е безотговорно, възмути се Стоилов.