Няма да повярвате, че човекът, който върти общинските пазари и два пъти подред вече е Мениджър на годината на общината, е от най-заклетите привърженици на почина „Направи си сам“.
Управителят на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев разказва, че у дома си майстори всичко сам. А когато наследил селска къща от дядо си, изкарана само на груб строеж, я направил годна за живеене единствено със собствените си ръце. Като се почне от водопровода, ел.инсталацията, плочките в банята та чак до санирането и дребните удобства, необходими, за да се чувства семейството му комфортно, когато отдъхва там. А накрая саморъчно сглобил и беседка. И всички тези умения придобил не на курсове „Домашен майстор“, а на пазара.
За да ръководя, се научих на всичко, нямаше как, беше задължително да съм наясно кое как се прави, разказва шефът на „Общински пазари“. Преди да стигне до шефския кабинет, Кунчо събира наемите на търговците, после отговаря за поддръжката и ремонтите в предприятието, координира инфраструктурните проекти, докато един ден се издига до зам.-управител на дружеството. От 2009-а временно оглавява фирмата, а година по-късно печели конкурса и става титуляр.
Много ми харесва тази работа, тя е сбъдната мечта
споделя младият шеф. Който познава Кунчев, едва ли ще изтълкува това признание погрешно - че началничеството го блазни, защото едва ли има по-народен човек от усмихнатия управител на „Общински пазари“. Все пак, за да не стават грешки, той уточнява: обича да планира, да създава, да се движи, а не да седи зад бюрото, да смята баланси или да раздава команди.
И независимо че е завършил Математическата гимназия, когато кандидатствал в Свищов, единствената специалност, която не посочил в документите си, била счетоводството. Твърде скучно му се виждало това занимание. Впрочем по сърце му било инженерството, но през 90-години, когато преходът бе в разгара си и всички предприятия се свиваха или просто затваряха, за такива специалисти работа нямаше. Затова Кунчо избрал икономиката.
Животът обаче бил благосклонен към него и когато завършил, започнал работа в сервиза „Бул кар“, който по онова време обслужвал „Мото-Пфое“.
Там си паднал точно на мястото. Макар да не бил техник, работата сред автомобилите много му допадала, защото Кунчев е заклет фен на автомобилните ралита, на Формула 1 и... на моторите.
Не прилича на рокер, но в гаража си има „Сузуки Интрудер“
Страшно красива машина, хвали се с рокерската си придобивка шефът на пазарите. Но отбелязва, че самият той не си пада по безразсъдните скорости, нито по съборите с яки купони. Нарича придобивката си антимотор, защото върви сравнително бавно, маневрите с него са тромави, но пък впечатлява с мъжествена стабилност, елегантен силует и блестящ хром.
Сузукито е верен негов приятел за любимите разходки сред природата, а напоследък е голяма страст и за малкия му син Слави. Малчуганът е само на година и осем месеца, но е готов на всичко, стига тати да го качи и повози на мотора. 5-годишната Василена също се радва на красивата „играчка“.
Кунчо разказва, че едва 14-годишен за първи път се качва на мотор - балканчето на баща му, което до скоро било живо и здраво. 
Шефът на пазарите има и друго хоби - ловът
Тази краста му е по наследство. Мечтае, ако синът му последва бащиния пример един ден, ще е шесто поколение ловец. Кунчо не обича пусията за диви прасета, а е фен на лова на птици. Там има екшън, защото се движиш постоянно, а не чакаш часове наред притаен. Ловецът обаче се коси, че напоследък по полята има все по-малко птици, защото арендаторите яко третират посевите с хербициди и изкуствени торове. 
А откакто управлява пазарите, Кунчев все по-често се интересува от екология и биологична продукция. Фен е на здравословния начин на живот, но без залитания.
През 2003 година от раз отказва цигарите и алкохола
Истината е, че го направих по финансови причини, признава Кунчо. През въпросната година цигарите „Средец“ , които пушел, скочили от 60 на 80 стотинки. Така че той е един от малцината бивши пушачи, за които ръстът на цените е имал положителен ефект. Покрай цигарите сложил точка и на пиенето.
Заслуга за екологичното му поведение имал и Кунчев-старши. Ще те издържам само докато си студент, после сам се поемаш, отсякъл навремето той. Така че на младия икономист му се наложило да се простира според бюджета си, а той в това време бил доста натоварен - Кунчо се стягал за сватба с любимата Христина, която по същото време била студентка в Шумен. Сега управителят на пазарите отлично умее да си прави сметката, така че винаги да е на печалба. Както са казали мъдрите, всяко зло за добро.
Като споменахме за Кунчев-старши, няма как да пропуснем една особеност -
във фамилията всички мъже се казват Кунчо или Слави
Бащата на общинския шеф Слави Кунчев е бивш общински началник и някогашен директор на гъбозавода в Красен. Неговото име носи малкият син на Кунчо и Христина. Жена ми беше много доволна, че идва ред на името Слави, защото не харесва моето, смее се Кунчев-младши. Дъщеричката Василена пък била кръстена на тъста.
Кунчо Кунчев е традиционалист и смята, че няма нищо лошо да се поддържа родовата памет с мултиплициране на имената. Разказва, че в родното място на майка му Вършец също тачат традицията и хората все още са по-чисти в отношенията си.
С чувство за хумор той споделя, че от всички в семейството той е най-малко ученият. Баща му и майка му били с две висши образования. И двамата били първо инженери, после Слави Кунчев завършил мениджмънт, а Милка Славова - патентно право. Върхът обаче заема сестра му Гергана, която е научен сътрудник към института „Пушкаров“. Тя е завършила биохимия и микробиология, а сега подготвяла докторантура.
Другата му гордост е съпругата му Христина
която е учителка по немски в Училището за европейски езици. Понеже се познавали много преди да се оженят, той издава, че учителската професия е осъществената й мечта.
Христина е с повече от 7 година по-млада от него и Кунчо споделя, че му се наложило да я почака да порасне, за да се оженят. Цели 5 години били гаджета, преди да се врекат един на друг.
Днес общинският шеф е категоричен, че е направил перфектния избор, защото е намерил своята половинка. Много обича да споделя свободно си време с жена си и двете си деца и казва, че без да преувеличава, семейството му е неговото щастие.
У дома задачите са разпределени - той пазарува, не само защото стоката е при него, а и защото вече е спец в търговията, а пък жена му готви. Ангажиментите по децата двамата си поделят, а вечер задължително четиримата са на разходка.
След двете отличия за добър мениджмът на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев
има амбицията един ден да заслужи и златната значка на Русе
Спомня си, че когато поел пазарите, направил така, че да въведе ред. Търговците масово напирали да „отхапват“ площ от алеите за клиентите, всеки разполагал стоката си, както му е удобно. Вижте сега Централния пазар, разчертан е като игрище, а „играчите“ се научиха на феърплей, казва с гордост управителят.
Строителството, подобряването на условията, са другата му амбиция. Изключително е доволен, че за всичко това разчита на собствени средства на фирмата. Обяснява, че с мерките, които е въвел, всяка година спестява по 9000 от данък печалба или както се шегува, всяка година „купувам“ по една дачия. Защо точно дачия, ли? Много просто, това е служебният му автомобил.
Кунчо Кунчев не пропуска да отбележи, че за добрите постижения на дружеството, което управлява, принос имат съветниците и общинското ръководство, защото проявяват разбиране и никога не са спирали неговите инициативи.