Удължен е срокът за представяне на българската позиция по заведеното от руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) арбитражно дело в Париж за поръчано, изработено и неплатено оборудване за строежа на спряната АЕЦ "Белене", научи Mediapool от "Националната електрическа компания" (НЕК), срещу която е предявен иска за 1 млрд. евро.
В петък - 25 октомври, изчиташе срокът, в който адвокатското дружество "Уайт енд Кейс", защитаващо НЕК в процеса, трябваше да внесе позицията, както и да впише свидетелите и експертите, които ще я подкрепят.
Заради забавеното конституиране на защитата и свидетелите, за което стана ясно от писмо на "Уайт енд Кейс" до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, разпространено от ГЕРБ преди месеца, е поискана отсрочката и е била предоставена. Новият краен срок за внасяне на необходимата документация е 6 декември 2013 г.
"Искането на "Уайт енд Кейс" за промяна в процедурния график е нормална практика в правния мир при водене на арбитражни дела", обясниха от НЕК. ОТ "Атомстройекспорт" са дали съгласието си за това, на по-ранен етап от делото те също са се възползвали от тази възможност.
"Искането е свързано с гарантиране на защита интереса на НЕК и нормалното протичане на работата по обработка и анализ на голям обем материали", допълниха от електрическата компания.
Освен това са обединени искът на АСЕ срещу НЕК и насрещната претенция от страна на българската държавна компания срещу руснаците през арбитража в Женева за сделката за стария реактор, произведен от чешката "Шкода" за АЕЦ "Белене", който бе купен от АСЕ като част от офертата им за строежа на чисто новата втора ядрена централа у нас. Българската претенция е за 62 млн. евро, но не е ясно как ще се развият нещата при положение, че "Атомстройекспрот" твърди, че важни документи по сделката за реактора са унищожени при пожар, а от НЕК обясняваха пред прокуратурата, че не разполагат с въпросните фактури и доклади за приемане на оборудването.
Не е ясно как отлагането на внасянето на българската позиция по иска ще се отрази на по-нататъшния график на процеса и по-специално на изслушванията на експертите, които по обявени в началото на лятото данни от АСЕ бяха насрочени за юли 2014 г.