28-годишният Ю.Я. от Белене е убил съгражданина си Д.П.И. (49 г.) на 2 юли миналата година. До това заключение са стигнали от Окръжна прокуратура–Плевен и полицията след следствени действия.
В момента Ю.Я. изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в Плевенския затвор за извършено друго престъпление от общ характер, информират от прокуратурата.

Разследването на убийството започнало на 5 юли миналата година. Същата сутрин в полицейското управление в Свищов е получен сигнал за видян труп, плуващ по река Дунав в района на местността “Паметниците”.

Пристигналите на мястото полицаи от РУП – Свищов, Гранична служба, експерти от ОДМВР – Велико Търново, разследващи, пожарникари и съдебен лекар установили, че тялото е на Д.П.И.

В хода на разследването станало ясно, че жертвата е била видяна за последно на 2 юли в родния си град. Същият ден на километър от Белене в посока Свищов на брега на реката са намерени колело и дрехи, за които в последствие е установено, че са на 49-годишният мъж. Аутопсията показала множество травми и кръвонасядания по трупа.

Причина за смъртта е тежка гръдна травма. С издирването на убиеца се заели криминалистите от Плевен и Велико Търново. Разследването ги отвело до Ю.Я.. Изяснило се, че след като убил съгражданина си, той е изхвърлил трупа му във водите на р.Дунав в района на Белене, за да прикрие следите от престъплението.

Окръжна прокуратура – Плевен предстои да повдигне обвинение на Ю.Я. за престъпление по чл.115 от НК. Процесуалните следствени действия по доказване на извършеното тежко умишлено престъпление продължават.