Бедственото положение във Варна остава, реши Кризисният щаб на свое заседание днес. Това каза областният управител Иван Великов, предаде БГНЕС.

"Едно е формалната страна на закона, която казва, че с оглед на възстановените комуникации няма нужда бедственото положение да остава, но все още има много работа да се върши в кв. Аспарухово", обясни областният управител.

Според него хората имат нужда не само от работата по почистването на улиците и домовете им, но и от съпричастност и възможност мобилизиране на институциите и хората, които работят на този терен. "Много неща има да се вършат и доколкото чух, след наводненията в с. Бисер са били необходими 2 години за възстановяването на нормалния начин на живот", каза Великов и изрази надежда, че възстановяването във Варна това бъде по-бързо.

Днес под развалините във варненския квартал Аспарухово откриха трупа на 3-годишната Жана Шопова. Тялото на детето бе открито в края на улица "Горна студена". На черната улица смъртта си намериха седем души. Продължава да се издирва 6-годишният Марин.

В четвъртия ден след потопа във Варна жертвите са вече 12, сред тях три деца. В Добрич смъртта си намери един мъж. Днес е Ден на национален траур.

Разчистването след водната стихия продължава. Стотици доброволци и днес се включиха в дейностите. В горната част на ул. "Моряшка" работят два пожарни и спасителни екипи. Екипи отводняват мазета и приземни етажи на сгради по ул. "Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Злетово" и ул. "Горна студена". Нивото на водата в язовир "Ботево" е спаднало с 2 метра, а изтичането на водата от компрометираната стена е слабо.

До обед в дежурната част на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са постъпили над 100 сигнала за произшествия, от които 88 са били за спасителни дейности, свързани с усложнената обстановка в североизточната част на страната. Към 12 часа спасителите и пожарникарите участват в локализирането и ликвидирането на 49 произшествия на територията на областите Добрич и Варна.

И днес 40 спасителни екипа продължават да извършват аварийни и спасителни дейности на територията на град Добрич. До обяд пожарникарите и спасителите са извършили 51 операции по отводняване и почистване на обществени и частни обекти. По разпореждане на Кризисния щаб след обяд ще бъдат сформирани нови екипи от 40 пожарникари и спасители с 30 отводнителни мотопомпи, които ще отводняват постройки и инфраструктура по поречието на река Добричка. Пет екипа продължават да работят и на територията на кк "Албена".

Тази сутрин в катедралния храм "Свето Успение Богородично" Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи трисагий в памет на жертвите от катастрофалните наводнения. На излизане от катедралата президентът Росен Плевнелиев даде кратко изявление, в което заяви, че кметът и областният управител трябва да излязат от бюрата си и да отидат при хората. "Държавата ще направи всичко възможно да подпомогне бедстващите от цялата страна", категоричен бе държавният глава.

От община Варна съобщиха, че за семействата, преживели бедствието в кв. Аспарухово, ще бъдат организирани безплатни консултации с психолози. Срещите на семействата със специалистите ще са в подкрепа споделянето на преживени от децата и родителите моменти на уплаха, страх, ужас. Психолозите ще оказват помощ в адаптирането им към актуалната обстановка. От местната власт и апелират към гражданите да не се ползва водата от местни водоизточници. При наводняване на помещения в домакинствата, да се организира почистването и дезинфекцирането им и да не се използват хранителни продукти, които са съхранявани в наводнените помещения.

Трагедията започна в четвъртък вечерта, когато към 17 часа се изля пороен дъжд, описван от очевидци като "из ведро" и "водопад". България бе разтърсена от информациите за потопа във Варна, който взе жертви. Във вечерните часове приливна вълна с височина 2-3 метра, удари част от кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. На следващия ден хората описваха ситуацията с една дума: Вода. Пострадалите определиха случилото се като "Ад". "Нещо страшно беше", "Такова чудо не е било", "Колите минаваха пред очите ми като клечки за зъби". Пострадалите бяха в шок.

Трагедията обаче показа и нещо ново за българите - стотици доброволци от цялата страна се включиха, за да помогнат на хората да почистят домовете си от насипите и калта. Включи се и армията с техника и хеликоптери, както и МВР. Откриха се дарителски сметки, започнаха кампании за събиране на дрехи и помощи. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов вече съобщи, че с по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че всички щети от наводненията ще бъдат покрити.