Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев е провел среща с гръцкия посланик в България Димостенис Стоидис във връзка с изискванията към документите на преминаващите пътни превозни средства с българска регистрация през гръцката граница, съобщиха от пресцентъра на министерството. Според българската страна, най-оптималният вариант за разрешаване на възникналия проблем с т. нар. голям талон на автомобилите, е преходният период да бъде удължен до края на годината.

Гърция има право да поиска за проверка документа съгласно европейската директива 1999/37/ЕО. Тя е в сила от 2011 година, но санкции се налагат от 17 април.

Проблемът е, че големият талон не е на разположение на водачите, каращи лизингови автомобили, (той остава в компания лизингодател) и шофиращите служебни коли (талонът е в собственика). Българската страна е поела ангажимента до края на годината да извърши необходимите промени в нормативната уредба за собствеността на леките и товарни автомобили, така че нужната на гръцките власти информация да присъства и в малкия талон.

Работна груха в МВР вече е готова с образец на такъв документ, който ще е с размера на сегашния, но от две части. По време на срещата са били представени и други предложения на българската страна - по време на крайпътните проверки на територията на Република Гърция, гръцките контролни органи да приемат нотариално заверено копие на част I на регистрационния талон и изискването да не важи за леките автомобили и автобусите.

Посланик Димостенис Стоидис не е дал категорични отговори, а само е обяснил, че че посолството на Гърция в София работи в посока за спешното разрешаване на конфликтната ситуация. Все още няма отговор от страната за провеждане на среща между автомобилните администрации на двете страни по въпроса, казват от българското транспортно министерство.

Остава и неясен въпроса дали оригинали на големия талон няма да се изискват от водачите на леки автомобили.

Според редица публикации вече има глобени по над 1000 евро за това че не са носили документа, но МВР, траспортното министерство и браншовите организации на лизинговите компании още нямат документ за подобна санкция.