Мълва за орязване на заплатите в болницата се понесе вчера из Русе, след като дългогодишният шеф на лекарската колегия д-р Антон Въжаров изнесе данни от проведения в понеделник медицински съвет. На това събиране е станало ясно, че пари няма и има вероятност да се намалят заплатите.
Ако се стигне до такава стъпка, първо ще се започне от възнаграждението на изпълнителния директор, юриста и главния счетоводител, категоричен беше шефът на МБАЛ-Русе д-р Владин Петров.
На 15-то число се получава аванс, а на 30-то - заплата, която има два компонента - по договор и според изработеното по клинични пътеки, обясни д-р Петров. Той допълни, че през ноември медиците ще получат възнагражденията си на база изработеното през септември, тъй като по правилата на Здравната каса тя се разплаща след като одобри направените разходи в предходния месец.
Дали фишовете ще олекнат, ще стане ясно на 5 ноември, когато Здравната каса трябва да преведе дължимата на болницата сума.
Ако Министерският съвет не приеме актуализацията на бюджета и не даде на здравеопазването 167 милиона лева, ще се стигне до протести. Каква ще е формата на нашето недоволство, ще се решава в началото на следващия месец, каза пред „Утро“ д-р Въжаров.