Русенският карнавал, който трябваше да се проведе в неделя вечерта, се отлага за есента. Това съобщи един от организаторите, директорът на Общинския младежки дом Мариан Савов. Сутринта в петък се събрахме и бяхме единодушни, че не можем да правим веселие, когато цялата страна е потресена от трагичните събития във Варна, каза Савов.
По същата причина събитията от първите четири дни в програмата на фестивала за градска култура „Аз, градът“, се изместват, съобщи директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Фестивалът ще започне във вторник, 24 юни, след деня на национален траур за жертвите на наводнението във варненския квартал Аспарухово и в Добрич. Часовете се запазват същите, както са и в разпространения афиш на фестивала. Във вторник от 11 ч ще бъдат представени творбите на скулпторите от симпозиума „121 премиери“, а от 21 ч ще бъде официалното откриване на „Аз, градът“ и аудиовизуалната импресия „Звуци и картини от Русе“. Инсталацията „Аз в Русе“ пред Доходното здание русенци ще видят на 25 юни. Римският пазар на крепостта Сексагинта Приста се премества от този уикенд в следващия. На 28-и ще се състои и музикалното риалити „Опера над Русе“ със сопраното Владислава Гарвалова и тенора Петър Костов.
Предвиденият за 23 юни концерт с филмова музика „Червената цигулка“ на Русенската филхармония пък се отлага за септември, когато ще влезе в афиша на Есенния салон „Култура“.