Тежка специализирана техника и екипи на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изпратени в помощ на бедстваща Варна. Те са заминали още в нощта на бедствието. Вчера кметът на Русе Пламен Стоилов изпрати съболезнователни писма до колегите си от Варна и Добрич Иван Портних и Детелина Николова. В тях той изразява съпричастност към болката на семействата на загиналите в природната стихия и солидарност с всички пострадали жители, като им пожелава бързо възстановяване, сила и сплотеност.
Обстановката в Русенска област остава спокойна, но заради потенциалните рискове от преливане на реките всички кметове и институции следят непрекъснато данните и са в готовност да реагират при нужда, казаха от Областния кризисен щаб.
За последното денонощие нивото на Янтра се е покачило с 1,2 метра, но кметовете на Бяла и Ценово Кольо Келерджиев и Петър Петров уверяват, че опасност за къщите, хората и животните няма. Специалистите твърдят, че до ръба на дигата има още 3,6 метра. Келерджиев пък уточнява, че до горната част на мостовете разстоянието е поне 9 метра. Трябва да се има предвид, че при нас реката се разширява, освен това не минава през града, успокоява кметът на Бяла.
Към момента разливи има на Бели Лом в района на Писанец. Залети са няколко двора, но те са в ниското точно до реката и това не е извънредна ситуация, коментира кметът на Ветово Георги Георгиев.
В Общината Иваново има ливади под вода, а кметът Георги Миланов се моли да се размине само с това, защото нивото на Черни Лом се покачвало. Според кмета на Две могили Николай Христов поне засега Черни Лом и яз.“Баниска“ не са опасни.   
Въпреки привидното спокойствие обаче, всички се молят времето да се смили и пороите да престанат. Кметовете споделят и една своя тревога - че не винаги навреме научават за изпускането на язовирите.
В Русе също няма място за безпокойство, поне засега. Заради очаквана висока вълна в неделя по река Русенски Лом общинският щаб и кметовете на Басарбово, Средна кула и Долапите остават нащрек. Създадена е организация за постоянно наблюдение и оповестяване в случай на нужда.
Зам.-кметът Свилен Иванов информира, че вече е решен проблемът с наводняването на бул. „Христо Ботев“. Оказало се, че заради лоша връзка водите се насочвали вместо към новия към стария колектор.
От областна администрация информираха, че заради затворения проход Хаинбоаз тежките камиони, които влизат от Дунав мост и пътуват към Южна България, се пренасочват по обходни маршрути.